Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГОНГАДЗЕ УБИЛИ ПЕРЕВЕРТНІ, ЯКІ ПРОСЛУХОВУВАЛИ КУЧМУ І МАЮТЬ ЛОБІ В США

Понеділок, 12 липня 2004, 11:43
Георгія Гонгадзе могло убити кримінальне угруповання, що складається з колишніх співробітників правоохоронних органів, однак не банда Ігоря Гончарова.

Таку версію убивства представляє газета "Сегодня" у номері за понеділок.

"Протягом останнього років, за відомостями наших конфіденційних, але дуже обізнаних джерел з колишніх працівників Генпрокуратури, слідчі органи знайшли цілий ряд зачіпок, що зв'язують убивство Гонгадзе з групою людей, що справді мали в минулому пряме відношення до правоохоронних органів і пов'язаних, до того ж, із криміналітетом", - пише газета.

Вона відзначає, що це теж перевертні, але не пов'язані з Ігорем Гончаровим.

"Сегодня" вдалося переговорити з колишнім працівником Генпрокуратури, що у свій час був у курсі й справи "перевертнів", і справи Гонгадзе. "Ми прямо запитали в нього, наскільки ці дві справи пов'язані й одержали однозначно негативну відповідь – "перевертні" до убивства Гонгадзе відношення не мають".

За словами співрозмовника "Сегодня", діяльність Нестерова (один із членів банди Гончарова, що нібито утримується не в СІЗО, а на конспіративній квартирі) щодо подій 16 вересня 2000 скрупульозно досліджувалася й у нього нібито залізне алібі.

"Те ж стосується й інших учасників банди. А утримується Юрій (Нестеров) на квартирі нібито в зв'язку з зовсім іншими справами. І це утримання, за словами співрозмовника, ініціатива навіть не Генпрокуратури, а СБУ", - пише газета.

"Сегодня" відзначає, що з осені минулого року матеріали по групі перевертнів, що не пов'язані з Гончаровим і могли бути убивцями Гонгадзе, зосереджені нібито в СБУ. "Але гучних арештів не було. Чому - нам невідомо", - відзначає "Сегодня".

"Однак цілком імовірно, що згодом, коли матеріали по цій групі будуть оприлюдені, в Україні виявиться розкритим цілий ряд резонансних злочинів".

Газета "Сегодня" відзначає, що "у наших експертів є стійке відчуття: як тільки слідство підбиралась до цієї групи (убивць Гонгадзе) ближче, відразу позначався вплив якоїсь сторонньої, але могутньої сили, не зацікавленої в реальному розкритті справи Гонгадзе".

"Згадана сила, мабуть, не є офіційною українською владою. Як чітко сказали нам відразу декілька людей, що займалися справою Гонгадзе, на рівні президента країни стояла й стояла чітка установка: знайти справжніх убивць".

На питання, хто замовив убивство Гонгадзе, газета "Сегодня" оприлюднює версію, "яку розділяють багато колишніх і нинішніх працівників правоохоронних органів і яка цілком співвідноситься з всією інформацією, викладеною вище".

Суть версії в тім, що існує якась сила, що відповідає чотирьом наступним критеріям.

"По-перше, має колосальний вплив на високопоставлених державних чиновників України.

По-друге, має дуже сильне лобі в США (згадаймо, що майор Мельниченко одержав політичний притулок і політичну підтримку саме в Америці, а не скажімо в Китаї, Росії або Ісламській Республіці Іран).

По-третє, має можливості для "прослушки" розмов навіть першої особи України (тобто, треба думати, має дуже непогані зв'язки у вітчизняних або закордонних спецслужбах).

По-четверте, має підконтрольні кримінальні угруповання в Україні (перевертні-2)", - пише "Сегодня".

"Саме ця сила організувала "касетний скандал" і уже влітку 2000 року мала на руках цілий збірник записів розмов у кабінеті Леоніда Кучми. У тому числі - і розмови, у яких згадувалося прізвище Гонгадзе. Це, власне, і вирішило долю журналіста – його убили "під плівки", а потім обвинуватили в убивстві Кучму", - відзначає "Сегодня".

У той же час "Сегодня" не повідомляє, хто б міг бути цією "силою", що замовила убивство Георгія.

Газета "Сегодня" зі слів одного з екс-співробітників прокуратури й джерел у міліцейських колах спробувала відновити хід подій у вечір викрадення Георгія Гонгадзе.

"Отже, зовнішнє спостереження за журналістом дійсно велося. Навіщо стежили - питання окреме, хоча і неприємне для тодішнього міліцейського керівництва. Однак дуже малоймовірно - щоб підготувати убивство журналіста... (У такому випадку) навряд чи б до стеження за Гонгадзе стали залучати добру дюжину штатних співробітників міліції".

"Як удалося становить, за Гонгадзе велося спостереження й у вечір викрадення. "Наружка", мабуть, бачила, як хтось забрав Гонгадзе. Однак, за інформацією джерел, стеження до моменту убивства Гонгадзе, не було", - пише "Сегодня".

Матеріал у газеті "Сегодня", де викладається ця версія, не підписаний.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування