Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЯНУКОВИЧУ ЗАПРОПОНУВАЛИ НАПИСАТИ ДИКТАНТ. І нагадали історію з картоплею у заступника Буша

Середа, 28 липня 2004, 14:26
Кандидат в президенти Михайло Бродський пропонує кандидату в президенти Віктору Януковичу публічно, перед телекамерами, написати диктант.

Про це лідер партії "Яблуко" заявив в інтерв’ю ЗМІ, повідомляє прес-служба партії.

Приводом до такого звернення, за словами Бродського, стала інформація про те, що Янукович допустив дві орфографічні помилки при написанні назви своєї посади в документах, поданих до ЦВК.

Цією акцією Михайло Бродський хоче надати Януковичу можливість довести, що він — "не безграмотний кандидат наук", яких чимало серед наближених до влади людей, а досить освічена людина для того, щоб претендувати на найвищу посаду у державі.

Інакше, як сказав головний "яблучник", виникає питання, чи можна допускати до боротьби за найвищу посаду в державі особу, яка мало того що має кримінальне минуле, а й не може правильно написати навіть назву власної посади.

"Дві помилки в одному слові – забагато", - каже Бродський.

На запитання журналістів, під чию диктовку міг би бути написаний диктант, Бродський відповів, що подібну місію можна доручити народному депутатові Борису Олійнику.

Втім, Бродський готовий і сам продиктувати текст Януковичу. Мову диктанту –українську або ж російську – Янукович нехай обирає сам, пропонує Бродський.

В той же час нардеп Євген Жовтяк ("Наша Україна") нагадав, що в історії світової політики були кілька випадків, коли труднощі з орфографією пришвидшили кінець чи занепад політичної кар'єри.

"Найгучніший на часі випадок стався із колишнім віце-президентом США Деном Квейлом (який обіймав цю посаду за часів президента Буша-старшого). 15 червня 1992 року в початковій школі міста Трентон з паном Квейлом стався конфуз, який перевів його і не без того не дуже блискучу політичну кар‘єру у штопор", - розповів Жовтяк.

"12-річний шестикласник Уїльям Фігероа у присутності віце-президента абсолютно безпомилково вивів на класній дошці слово "картопля" – "potato" в англійському правописі. Однак Ден Квейл вказав хлопчині на помилку в правописанні, оскільки, на переконання віце-президента, вищезгадане слово обов‘язково має містити кінцеву літеру "е" і писатися як potatoe", - продовжив нардеп.

"Така впевненість і вільне обходження із правописом дуже дорого коштували Квейлу і, як згодом виявилося, самому президенту Бушу-старшому", - розповів Жовтяк, слова якого наводить прес-служба Української народної партії.

Жовтяк також розповів, що того ж вечора цей випадок був на всіх американських телеканалах в передачах усіх найвідоміших тамтешніх коміків. Відтоді згадка про колишнього віце-президента неодмінно асоціюється зі словом "potatoe", а чотири місяці по тому пара Буш-Квейл безславно поступилася на президентських перегонах Клінтону-Гору.

Щоби не наступати на граблі Квейла, Євген Жовтяк радить передвиборчому штабу Януковича відвідати сайт, де детально описано орфографічний конфуз від 15 червня 1992 та його роль у занепаді політичної кар‘єри Дена Квейла.

"Українська правда"

Читайте також:

ЯНУКОВИЧ У ДЕКЛАРАЦІЇ ЗРОБИВ ДВІ ПОМИЛКИ В ОДНОМУ СЛОВІ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування