Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Молдови звинувачує команду Кучми?

Четвер, 2 вересня 2004, 11:23
Президент Молдови Володимир Воронін заявляє, що нинішня українська влада перед виходом у відставку використовує ситуацію в Придністров'ї у своїх інтересах.

"Україна перебуває у розпалі президентської кампанії, і спостерігаються якісь інші підходи... Ті, хто залишає владу, намагаються надолужити щось прогаяне, "нагнітаючи" якісь рішення, щоби, можливо, виконати дані комусь раніше обіцянки", - сказав Воронін в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Натомість, за словами Вороніна, "ті, хто приходить, також намагаються якось себе затвердити – дехто у позитивному плані, а інші у націоналістичному, юніоністському".

Відносини України й Молдови Воронін охарактеризував як "у постійному русі, розвитку".

"Для нас однозначно одне: наші стосунки з Україною повинні бути якомога більш дружніми, добрими, братерськими, оскільки в Україні мешкає 350 тисяч етнічних молдован, та й у нас, і це Україна повинна враховувати, найбільша діаспора - саме українська".

Президент Молдови також звинуватив структури України і Росії у зацікавленості існування Придністров'я у нинішньому статусі.

"Цей придністровський режим усі ці роки був, є, і, напевно, залишатиметься маріонетковим, бо ним фактично керують із цих центрів – Росії та України", - сказав Воронін.

"480 кілометрів кордону Придністров'я припадають на його кордон з Україною і ,безумовно, це дуже важливо, і дає надто багато можливостей придністровському режимові. Власне, увесь цей інтерес, так би мовити, "обертається" довкола цих кілометрів кордону", - додав Воронін.

Водночас він відмовився стверджувати, що "усі ці маніпуляції йдуть із боку вищих державних посадовців цих країн".

За його словами, зацікавлені особи України та Росії "при таких величезних коштах, які там обертаються", лобіюють свої інтереси через офіційні структури та депутатів парламентів.

Воронін також сказав, що справжнє врегулювання придністровської проблеми залежить від позиції Росії.

Він заявив, що хоче відмовитися від продовження нав'язаного їм усі ці роки сценарію переговорного процесу: "Ми хочемо з'ясувати, які інтереси має Росія до Молдови. Які поточні та стратегічні інтереси до Молдови має Україна".

Воронін запропонував провести міжнародну конференцію про узгодження Пакту стабільності для Молдови за участю США, Євросоюзу, Росії, України й Молдови.

Обговорюючи діяльність організації ГУУАМ, Воронін сказав, що вона – "плід якихось штучних бажань, штучних завдань".

"І я, і мої колеги намагаються знайти відповідь на одне запитання: а у чому власне перспектива і стратегічний інтерес Молдови від участі у цій структурі. Досі жодної конкретної відповіді на це запитання ми так і не отримали", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування