Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генерал Кравченко не здався німцям і збирається голосувати за Ющенка

Четвер, 2 вересня 2004, 18:30
Генерал СБУ Валерій Кравченко, який утік на Захід у лютому 2004 року, зараз живе у друзів в Німеччині, контактує з СБУ і виношує думки щодо методів протистояння режиму Кучми.

Про це Кравченко зізнався в інтерв'ю "Львівській газеті", опублікованому у четвер.

"Щодо статусу, то, звичайно, перебуваю тут як приватна особа. Мій закордонний паспорт дійсний до січня 2008 року, а дипломатичне посвідчення німецька сторона видала до квітня 2007 року", -повідомив Кравченко.

Разом з тим, за словами генерала, це не означає, що він планує "перебувати в Німеччині аж так довго". "Політичного притулку я не просив", - додав Кравченко.

Кравченко сказав, що безкоштовно живе "у своїх друзів з України". "Можу гарантувати вашим читачам, що ні BND (німецька спецслужба), ні інша іноземна спецслужба мені не платять", - запевнив генерал.

Кравченко підтверджує, що "за родом своєї діяльності" від травня 1996 року до лютого 2002-го, коли працював у Бонні, а потім у Берліні, а також із квітня 2003 року до лютого 2004-го він "підтримував зв’язки з німецькою контррозвідкою та розвідкою".

Разом з тим, генерал заперечує будь-які зв'язки з будь-якими спецслужбами після лютого 2004 року. "Ні з мого, ні з їхнього боку не було жодної спроби продовжити неофіційні зв’язки", - запевняє Кравченко.

При цьому, зі слів генерала, він контактує зі своїми українськими колегами: "Завжди контактував із СБУ й роблю це нині".

Щоправда, це не стосується голови СБУ. "Ігор Смєшко на мене ніколи не виходив, і я не намагався поспілкуватися з ним", - каже Кравченко, додаючи, що, "можливо, він образився на мене, свого підлеглого, за мій вчинок".

За словами Кравченка, він "хоч завтра" готовий повернутися в Україну за умови, що йому зможуть "забезпечити безперешкодний перетин українського кордону".

А щодо цього Кравченко має сумніви, оскільки, "очевидно, керівництво СБУ прагне організувати показовий процес перед академією СБУ".

Кравченко підтвердив інформацію, що у середині-наприкінці вересня він разом з Володимиром Цвілем планує приїхати в Україну, зокрема в Київ та Львів.

Розповідаючи про свої переговори з посередниками від СБУ, які умовляли його повернутися, Кравченко повідомив, що його умовою було заперечення усіх заяв СБУ проти нього у ЗМІ та переведення керівника розвідки СБУ Синянського "на іншу посаду за межі розвідки".

"Проте Київ відповів, що не може виконати таких умов, оскільки це підірве авторитет СБУ. Нічого не можуть. Паралізований центр. Усі пішли на вибори. У мене складається враження, що status quo всіх влаштовує. Головне – не ухвалювати жодних рішень. За це нікого не засудять. Судять саме за ухвалення рішень", - каже Кравченко.

"Можливо, чекають, що я сам оголошу себе зрадником. Але цього не приховую і офіційно заявляю, що є зрадником президента Кучми та його близького оточення. Сподіваюся, що це не має жодного стосунку до моєї присяги на вірність народові України", - продовжує він.

Щодо виборів, то Кравченко, як він каже, планує проголосувати за Віктора Ющенка, "якщо він не розцінить це як провокацію проти нього".

При цьому Кравченко додає, що політичною діяльністю він не займається, "оскільки СБУ не повинна підтримувати жодну політичну силу".

"З іншого боку, - тут же додає Кравченко, - на мене ще ніхто не виходив, хоча в мене думки стосовно якихось методів протистояння режиму Кучми були. Ще міркую над цим".

За словами Кравченка, він не знайомий і "наразі не планує" знайомитися з майором Мельниченком.

"Судячи з деякої інформації від Володимира Цвіля та інших журналістів, майор у своїх заявах не до кінця відвертий. Є всі підстави вважати, що кабінет президента “пишеться”, Марчук знав до виборів 1999 року, а Олександр Мороз не пізніше ніж 2000-го", - вважає Кравченко.

На думку генерала, "ні Цвіль, ні Мельниченко не є головними героями касетного скандалу".

"Їх активно використовували, а потім планували викинути на узбіччя, але саме цього не вдалося, що і є основною помилкою головних гравців", - каже Кравченко. "Серед останніх числяться Кучма, Марчук, Мороз, Литвин, Волков, Деркач та інші", - вважає він.

Далі в інтерв'ю, торкаючись особи Кучми, Кравченко зазначає, що "в нашого президента відсутнє основне, чим має володіти глава держави, – совість".

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування