Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ні Ющенко, ні Янукович не будуть легітимними без екзит-полу

Понеділок, 6 вересня 2004, 13:09
Якщо влада збирається вигравати на президентських виборах чесно, то мусить лише вітати екзит-пол.

Таку думку висловила в інтерв'ю "Голосу Америки" науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

Коментуючи заяву керівника штабу Януковича, Сергія Тігіпка, що екзит-поли належать до чорних технологій, Бекешкіна припустила, що "можливо, все, чим не знають як користуватися, чорне".

Вона також спростувала заяву, що екзит-пол це технологія, і що вона тільки починає випробовуватись в Україні.

Бекешкіна нагадала, що екзит-пол вперше був застосований у США наприкінці 60-х років і був пов’язаний з потребами телебачення, які там і замовляють екзит-поли.

"І ніякого ідеологічного чи якогось ще навантаження воно не несе, це дослідження і ніяка не технологія взагалі, оскільки вплинути на думку людей, які вже проголосували, абсолютно неможливо. Тому ніяка це, звичайно, не технологія", - сказала Бекешкіна.

Вона нагадала, що в Україні початок екзит-полу веде з 1998 року, коли він вперше був "застосований успішно". Тоді за результатами екзит-полу, соціологи правильно назвали в ніч виборів 6 партій, які потрапили до Верховної Ради.

"Далі були результати екзит-полу 2002 року, теж дуже близькі до даних Центральної виборчої комісії. Тобто власне, я не розумію, чому такий ажіотаж навколо нашого майбутнього дослідження. Це звична практика демократичних країн", - сказала Бекешкіна.

Вона також повідомила, що цього разу буде опитано 50 тисяч респондентів і в першому, і в другому турі. За її словами, про фальсифікацію виборів може свідчити невідповідність між офіційними даними й даними екзит-полу в межах 2 – 2,5 відсотка. У Грузії було взагалі 10, нагадала соціолог.

При цьому вона зазначила, що "зараз наша (соціологів) найбільша радість буде, якщо ці результати будуть співпадати" з результатами ЦВК.

У той же час вона застерегла, що у випадку розбіжностей у даних "це дуже серйозно" сприйматиметься у суспільстві, а обраний президент "одразу ж буде у суспільній думці нелегітимний".

"Ні в кого вже немає сумніву, що в другому турі буде Ющенко і Янукович. Тому вкрай важливо провести екзит-пол, бо інакше хто б не переміг, у суспільстві переконання у цій перемозі не буде. Тому для того, власне, для суспільного спокою потрібно проведення екзит-полу", - сказала Бекешкіна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування