Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Львівщині готують зрив виборів?

П'ятниця, 22 жовтня 2004, 12:07
На Львівщині планується зрив виборів. У цьому впевнені опозиціонери і цього варіанта розвитку виборчого процесу в Львівській області не виключають члени обласного осередку представництва Комітету виборців України.

Адже той стан, в якому зараз перебувають виборчі дільниці, а також дільничні виборчі комісії, свідчить про те, що в день виборів велику частину з них можуть просто не відкрити. А через брак кворуму більшість ДВК просто не зможе прийняти жодного рішення, а відтак, і затвердити результати виборів.

На тих же дільницях, які будуть працювати, не виключена масова фальсифікація голосів через недостовірні списки виборців. При цьому підозріло, що голова облштабу Януковича Радзієвський обіцяє, що результати виборів на Львівщині стануть несподіваними, зокрема, значно більший відсоток від прогнозованого отримає саме кандидат від влади.

Про причини ймовірного зриву владою виборчого процесу на Львівщині здогадатися не важко. Адже майже два мільйони виборців, що становлять електорат Львівщини, уже визначилися зі своїм вибором. Ніхто не сумнівається, що він буде на користь опозиційного кандидата у президенти Віктора Ющенка.

Уже кілька місяців для Львова є нормальним явищем, коли, до прикладу, вечором, прогулюючись центром міста, компанії молодих людей просто йдуть і вигукують "Ющенко!". Після матчу збірної України та Грузії, що відбувався у Львові, колони вболівальників, йдучи із стадіону, так само скандували "Ющенко!", а також "Януковича – за грати і ...!" .

Масштабний концерт на підтримку кандидата від влади Віктора Януковича у Львові молодь засвистала. А на майдані біля Оперного театру, коли там виступав Ющенко, десятки тисяч людей різного віку з різних районів області просто надривали горлянки, вигукуючи гасла в підтримку опозиційного кандидата.

Хоча й від представників кандидата від влади не раз доводилося чути, що Львівщина не становить вагому частину українського електорату, якого в три рази менше, аніж електорату Донбасу, однак, схоже на те, що влада таки вирішила застрахуватися й одразу кількома способами.

Спосіб 1 – блокування роботи комісій

Ажіотаж довкола ймовірного зриву виборів розпочався тоді, коли в період, визначений законом, не провели свої засідання більшість дільничних комісій (ДВК) через відсутність на засіданнях значної частини членів, зокрема і її керівництва. Таким чином, комісії не могли прийняти жодного рішення, оскільки для цього потрібно присутність на засіданні 2/3 від кількості дільничвиборчкомів.

Серед прогульників виявлялися, як правило, представники тринадцяти "кандидатів-сателітів", як їх називає опозиція, яка не раз наголошувала, що вони висуваються насамперед задля того, щоб влада отримала більшість місць в комісіях. Таким чином, їм вдалося заблокувати на Львівщині діяльність ДВК.

Коли ж почалося з’ясовування, чому більшість членів дільничних комісій не з’являється на дільниці, виявилося, що значна частина з них потрапила до подань на членство в ДВК невідомо яким чином. Адже, серед уже затверджених, згідно з поданнями від "провладних" кандидатів, членів ДВК виявлялися особи, які давно померли, або такі, що насправді не писали жодних заяв на членство в комісії.

Опозиція вважає, що їхні прізвища були просто узяті з телефонних довідників чи ще з якихось джерел. Окрім того, було дуже багато випадків, коли член ДВК був прописаний не на території того округу, де він мав працювати на виборах, а закон про вибори президента цього не дозволяє.

Опозиціонери цю ситуацію з "підставними" членами пояснюють дуже просто. Адже, на Львівщині є 2 106 дільниць, а кожному кандидату треба було подати по двоє членів ДВК, тобто кожен з них мав десь знайти по 4 212 добровольців. А якщо вірити словам опозиції, що штаб Януковича паралельно є штабом решти тринадцяти "кандидатів-сателітів", то загалом "провладному" штабу потрібно було десь віднайти майже шістдесят тисяч членів ДВК. Зробити стільки добровольців зрозуміло, не так легко, а тим паче на "проющенківській" території.

В результаті, вже у перші два тижні після офіційного початку роботи дільничних комісій майже дві тисячі їхніх членів написали заяви про вихід із комісій. 30-40% із цих заяв писали представники керівного складу ДВК. Львівський осередок Комітету виборців зафіксував найбільше відмов з боку представників таких кандидатів як Богдан Бойко, Василь Волга, Дмитро Корчинський та Владислав Кривобоков.

Однак, багато з тих, хто не відвідував засідання комісій, відмовлялися писати заяви на вихід, мотивуючи тим, що вони не писали заяви з проханням прийняти їх у члени ДВК.

Схожа проблема була з тими членами комісій, які згоду на членство давали, але все одно на засідання не ходили. Серед таких – більшість студентів, які згодилися бути членом ДВК за відповідну оплату.

Як розповіла автору цих рядків одна із студенток (член ДВК від Олександра Ржавського), їй за роботу в ДВК обіцяли заплатити після виборів 200 гривень. Але жодного разу вона на засіданні ще не була, бо їй про це ніхто не повідомляв. Та й навіть ті студенти, які знають про засідання, не поспішають туди йти, оскільки відносяться до свого членства доволі легковажно.

Однак, виключення з ДВК "підставних" членів ситуацію не дуже рятує. Адже, на їх місце знову подаються такі ж "підставні качки". Тому в деяких територіальних комісіях відмови пишуться уже по другому колу. Відповідно, ніхто сьогодні не може дати гарантії, чи прийдуть члени дільничних комісій у день виборів на дільниці, тобто чи зможе ДВК працювати й приймати якісь рішення.

За інформацією КВУ, на початок цього тижня у Львівській області через відсутність кворуму недієздатними, тобто такими, які не можуть приймати жодних рішень, було 50% ДВК. Якщо така ситуація затягнеться до дня виборів, то результати голосування на цих дільницях затвердити буде просто нікому.

Спосіб 2 – закриття дільниць через неналежне матеріально-технічне забезпечення

За останніми даними КВУ, на виборчих дільницях Львівщини, яких є понад дві тисячі, не вистачає 524 телефони, 600 сейфів і 800 вогнегасників. В існуючих же сейфах часто не працюють замки.

Окрім цього, немає необхідної кількості столів, стільців, телефонних ліній. На більшості приміщень не встановлені грати на вікнах у кімнаті, де стоятиме сейф. За словами аналітика КВУ Назара Бойка, через ці проблеми більшість дільниць просто не готові до проведення виборів.

На думку керівника львівського міського штабу Ющенка Миколи Гориня, навіть через відсутність вогнегасника дільницю можуть не відкрити. Водночас, голова 118-ої ТВК Олег Щербаков зауважив, що без сейфу та телефону провести вибори можна, але гарантій, що завдяки цьому не будуть викрадені бюлетені чи списки виборців, немає. Тим паче, що багато де немає ґрат на вікнах та охоронців.

Деякі дільниці на Львівщині розміщуються в магазинах, бібліотеках та приватних будинках, що закон також забороняє. Отож, не виключено, що в останню мить їх просто закриють.

Проблем додали і пожежники, які здійснили несподіваний рейд по дільницях. Як наслідок, величезна кількість дільниць або будівель, у яких вони знаходяться, виявилися пожежонебезпечними. Пожежники скаржилися не лише на відсутність вогнегасників, але й на відсутність пожежної сигналізації, знаків безпеки, другого евакуаційного виходу, відсутності схеми евакуації людей і так далі.

Особливо прискіпливими здаються, зокрема, такі зауваження: дерев’яні конструкції горища не оброблені вогнетривким розчином, приміщення з персональними комп’ютерами не забезпеченні вуглекислими вогнегасниками, не проведено замір ізоляції освітлювальної та силової електромережі, на третьому поверсі на шляхах евакуації недемонтовано горючу обшивку стін, з віком будівлі недемонтовані глухі грати ( при тому, що згідно закону, в одній з кімнат дільниці грати мають бути обов’язково).

Всіх у цій ситуації здивувало те, чому ці недоліки вилізли нагору лише перед виборами, а раніше безперешкодно в школах, де розміщено більшість дільниць, навчалися діти.

Окрім того, опозиціонери очікують, що з дня на день на дільниці можуть нагрянути санепідеміологи, які так само почнуть виписувати купу приписів.

Представникам львівської влади таки вдавалося домовлятися в деяких районах із пожежними службами, щоб ті "закрили очі" на всі вищеперераховані недоліки. Однак, пожежники все одно наполягають на обов’язковому забезпеченні дільниць вогнегасниками. Де взяти вогнегасники, як і сейфи, телефони та інше обладнання місцеві органи влади, які згідно з законом, зобов’язані забезпечити усім необхідним виборчі дільниці, не знають.

З місцевих бюджетів виконкоми виділити гроші на ці потреби не можуть, бо цих витрат при формуванні бюджетів не було закладено. А коштів, виділених Кабміном на територіальні та та дільничні комісії, виявилося замало.

Тому опозиція риторично запитує, чому на передвиборчі добавки до пенсій уряду гроші знайшлися, а на організацію виборів їх не вистачило. "То хто ж тоді зриває вибори?", – каже керівник львівського міського штабу Ющенка Микола Горинь.

Опозиціонерів бентежить, що влада занадто пізно взялася за цю роботу, адже, до виборів залишаються лічені дні, а про вимоги закону щодо устаткування дільниць мали знати усі.

У цьому контексті виглядає доволі дивним коментар представника кандидата від влади, керівника обласного штабу Віктора Януковича Олексія Радзієвського. Він вважає, що насправді це "нашоукраїнці" винні у такому стані справ на дільницях, оскільки більшістю органів місцевого самоврядування на Львівщині, за його словами, керують саме вони.

Однак, на кількаразові зауваження, що організацією роботи дільничних комісій мають займатися насамперед виконавчі органи влади, до якої належить і сам Янукович, Радзієвський неодноразово повторював, підмінюючи поняття, що виконавча влада не повинна втручатися у виборчий процес.

Спосіб 3 – фальсифікація виборів через недостовірні списки виборців

За два тижні до виборів на багатьох виборчих дільницях списки виборців узагалі не сформовано. Інші ж вражають своєю недостовірністю – у них є померлі виборці, неіснуючі і навіть ненароджені люди. Також часто у списках можна зустріти людей, які ще не досягли вісімнадцятирічного віку.

Минулого тижня КВУ провела вибіркову перевірку на 63 виборчих дільницях у дванадцяти округах Львівської області. В результаті "кавеушники" виявили 49% випадків, коли у списки було занесено виборців неправомірно. Зокрема, "мертвих душ", або тих, хто ніколи не проживав на території відповідного виборчого округу.

На 29-ох дільницях або у 47% випадків було зафіксовано виборців, які зареєстровані за даною адресою, але фактично за нею не проживають.

Натомість у семи відсотках випадків не було занесено до списків людей, які мають повне право голосувати саме на цій дільниці, але їхніх прізвищ до списків не було занесено. На думку аналітика ЛО КВУ Назара Бойка, ця картина є показовою.

На одній із виборчих дільниць Жовківського району до списку виборців також було включено понад 350 військовослужбовців військової частини, яку два роки тому розформували.

Згідно із законом, зараз члени дільничних комісій не зобов’язані уточнювати списки виборців, які їм надають районі та сільські ради. Відповідно, і часу на це члени ДВК не мають. Отож, виборці, яким не байдужа доля їхнього голосу, мусять зараз іти на дільниці і перевірити не лише наявність свого прізвища, при цьому без помилок написаного, але й точної адреси та року народження.

Хоча, звісно, настільки політично свідомих громадян, навіть на Львівщині, небагато. Ті ж, хто приходять на дільниці, інколи так і вертаються ні з чим, бо дільниці не працюють – або через недостатнє матеріально-технічне устаткування, або через відсутність членів комісії.

А інколи виборці просто не можуть знайти у своєму районі виборчих дільниць, оскільки через нові вимоги закону щодо їх розмірів, місцерозташування дільниць змінено.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
Усі новини...