Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На ПАРЄ Україна уже згадується разом з Лукашенком

Понеділок, 4 жовтня 2004, 20:02
Делегати ПАРЄ, що входили в місію за спостереженням за передвиборчою ситуацією в Україні і побували в Києві на минулому тижні, розчаровані побаченим.

Один із членів групи Кристос Пургурідес заявив на сесії ПАРЄ в понеділок, що шанси на проведення чесних виборів в Україні не високі.

"У Білорусії неможливі чесні вибори, країна знаходиться в кроці від повної диктатури. В Україні дуже невисокі шанси на проведення чесних виборів", - сказав він.

Пургурідес закликав "чітко заявити владі України – і це повинна бути рішуча заява – що необхідні термінові дії, щоб забезпечити проведення чесних і справедливих виборів".

Ханне Северінсен, яка також побувала в Києві, заявила в ході ПАРЄ: "В Україні ми одержали широку інформацію про те, що вибори можуть пройти в умовах, які не відповідають стандартам Ради Європи".

"Ситуація серйозна, події можуть повернутися в будь-який бік", - попередила Северінсен.

"Лідер опозиції знаходиться в лікарні у Відні з підозрою на отруєння. Ми можемо згадати, що опоненти влади гинули при нез'ясованих обставинах, наприклад, смерть журналіста Гонгадзе", - додала вона.

Северінсен відзначила, що адміністрація Кучми виступає за нинішнього прем'єр-міністра Януковича.

"Виникає питання об'єктивності ЗМІ. Відчувається однакова позиція на телевізійних каналах. Говорять, що видаються свого роду інструкції президентською адміністрацією, якими доводять до відома журналістів, що необхідно висвітлювати в новинах", - сказала Северінсен.

Вона навела статистику: 60 відсотків ефіру – "гарні новини для прем'єр-міністра, тому що він у цих новинах потискує руки і повідомляє про свої успіхи". У той же час 12% ефіру присвячені опозиції в негативній тональності.

У той же час, за словами Северінсен, "5 канал" з технічних причин раз у раз відключається в різних районах країни".

Северінсен закликала "чітко заявити владі України, що ситуація ще може бути виправлена і вона повинна бути покращена".

Северінсен також запропонувала збільшити число спостерігачів-делегатів ПАРЄ замість запланованих 30 осіб. "Вони (спостерігачі) там необхідні – за межами Києва насамперед".

Северінсен сказала, що недержавні організації не можуть висувати своїх спостерігачів.

У той же час вона назвала "гарною ознакою" те, що спікер Литвин "серйозно прийняв наші рекомендації".

Крім Северінсен і Пургурідеса, ситуації в Україні торкнувся бельгієць ван ден Бранде, який виступав від імені бюро ПАРЄ – головного керівного органа Парламентської асамблеї Ради Європи.

"Україна стоїть на порозі вибору. Або вона буде країною, де сповідують наші цінності, або стане країною, де неможливі чесні вибори", - сказав ван ден Бранде.

"Українська правда", Страсбург


Поїздка журналіста "УП" на сесію ПАРЄ здійснена за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування