Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарас Чорновіл: "…. Я, мабуть, гірший за Януковича християнин..."

П'ятниця, 12 листопада 2004, 16:49
Марія Васильєва: 10 депутатів з парламентської групи "Центр" вирішили підтримати Віктора Ющенка у другому турі президентських виборів. Вони закликали всіх громадян України підтримати лідера "Нашої України".

Про це, а також про інші події у політиці ми поговоримо з депутатом з групи "Центр", який не підтримав ініціативу свої колег з парламентської групи, консультантом прем'єра Віктора Януковича Тарасом Чорноволом. Добрий вечір. Отже, пане Тарасе, чому Ви не підписали цю угоду.

Тарас Чорновіл:
Те, що я б її не підписував, це було очевидно для всіх. Але для того, щоб прийняти чи не прийняти рішення про її підписання, я мусив би хоча б дізнатися про це від своїх колег у фракції, а не з Інтернету і не з дзвінків. Фактично першим, від кого я про це дізнався, це було "Громадське радіо", коли мене запрошували на цю програму.

Марія Васильєва: Тобто Вас про це не попередили?

Тарас Чорновіл:
Не тільки мене. Я так розумію, всіх тих депутатів що не увійшли в число підписантів (принаймні Віктора Мусіяку, Сівковича, здається Сташевського і Олександра Омельченка-молодшого), теж не повідомляли.

Марія Васильєва: А чи будете Ви з цього якось висловлювати свій протест?

Тарас Чорновіл:
А я не бачу потреби його висловлювати. У нас є дуже чітка домовленість, що депутатська група "Центр" - це група, яка у себе в середині передбачає колосальну демократію. Рішення, які висловлюються від групи, ми приймаємо виключно консенсусом.

В даному випадку це - власна ініціатива групи депутатів. Оскільки мені ніхто в групі не закидає те, що я співпрацюю з Віктором Януковичем, так само і я навіть думки не можу допустити, що я комусь закину з членів групи, що вони виявили таку ініціативу. Інша річ, що вже де-не-де починають трактувати, як "депутатська група" пішла під Віктора Януко…. Ющенка і стала з ним співпрацювати. Для такого рішення потрібно дійсно консенсус.

Ілля Калюкін: Зараз з нами на прямому телефонному зв'язку ваш колега з групи "Центр" Василь Гаврилюк. Чому Ви вирішили підтримати Віктора Ющенка у другому турі?

Василь Гаврилюк:
Потому что пришло время выбирать и я и мои коллеги против того, чтобы кампания которая сегодня велась, в частности властью, вела к уничтожению и разрушению украинского государства.

Марія Васильєва: Пане Василю, Ваш колега Тарас Чорновіл каже, що його не попереджали про те, що задумується така ініціатива. Ви можете це прокоментувати?

Василь Гаврилюк:
Конечно. У нас есть четкие договоренности с момента создания нашей группы, что каждый депутат имеет свою собственную точку зрения, позицию. Мы действительно принимаем решения, я здесь Тараса полностью поддерживаю, консенсусом, особенно сложные вопросы, если они касаются группы целиком.

Но у нас есть точно также мнение, и мы договорились об этом, что каждый депутат в отдельности имеет право принимать такое решение, какое он считает нужным. И поэтому, когда шла речь о каких-либо договоренностях, сегодня это 10 депутатов от группы "Центр", то формат был индивидуально каждого депутата, а не в целом группы "Центр".

Ілля Калюкін: Пане Василю, що означає ваша підтримка Віктора Ющенка? Чи взяли ви на себе якісь зобов'язання?

Василь Гаврилюк:
Вы знаете, любая "угода" - это прежде всего обязательства и в этом мы видим со своей стороны определенную часть обязательств, но и прежде всего, от кандидата на пост Президента. С нашей стороны мы беремся за то, чтобы в наших округах и там, где есть возможности, максимально помешать административному ресурсу проводить фальсификации.

Марія Васильєва: Пане Василю, в обмін на свою підтримку Вам особисто, іншим депутатам групи "Центр" щось обіцяв лідер "Нашої України"?

Василь Гаврилюк:
Вы знаете, могу смело сказать в эфир, что даже таких мыслей не было, я уверен, не только у Ющенко, но и у каждого из нас. Тем более, что позицию депутатов группы "Центр" еще с тех пор как мы принципиально были не согласны с политикой власти по проведению так называемой политреформы, вы и граждане Украины отлично знают. Депутаты группы "Центр" - несговорчивые, не поддаются давлению, и они личности, которые отстаивают интересы избирателей, а не собственные и уж тем более не власти.

Марія Васильєва: Дякую, пане Василю! Отже, пане Тарасе, чи не вважаєте Ви, що ця підтримка Ющенка однією частиною групи, я так розумію, Ви підтримуєте Януковича – це певний розкол в депутатській групі?

Тарас Чорновіл:
Аж ніяк. Більше того, я переконаний в тому, що минуть вибори і ми знайдемо можливість спільно, нормально продовжувати далі свою роботу. Давайте наголосимо на тому, що депутатська група "Центр" створена власне для двох речей: перша - це відстояти в парламенті право кожного депутата вільно висловлювати свою позицію, незалежно від над парламентських або позапартійних угруповань (та ж сама більшість чи інші об'єднання).

Ми це в принципі відстояли і доказали, що можна в парламенті так працювати. До речі, те, що більшість в парламенті розпалась, хто що на себе не брав, але це є суто виключно завдяки групі "Центр".

Друга річ – ми маємо дійсно дуже серйозний намір створювати, принаймні створити основу для створювання центристської сили в суспільстві. Ви знаєте, ті президентські вибори, на мій погляд, я думаю, що інші зі мною згодяться, не є та межа на якій можна десь пересваритися чи розійтися.

Ми, кожен тут, вибрали свою позицію, вона в певній мірі суб'єктивна, вона в персоніфікована (всі вибори у нас персоніфіковані), але минуть вибори і далі треба працювати. І у нас немає конфліктів.

От я дуже би хотів закликати, щоб суспільство глянуло на нашу групу і подивилося, як представники різних напрямків, після 21 листопада знову сядемо за один стіл і у нас не буде жодних проблем. Якби б так в суспільстві навчились, щоби після того дня голосування можна було б один одному подати руку, а не пересваритися на смерть. Це було б дуже добре.

Марія Васильєва: Пане Тарас, але Вас особисто дуже чітко вже асоціюють с персоною Віктора Янукович і навіть дійшло до того, що деякі ЗМІ почали вже подавати інформацію, що Ви ніби є членом фракції "Регіони України". Ви не плануєте переходити до "Регіонів"?

Тарас Чорновіл:
Абсолютно не планую. Мене задовольняє позиція групи "Центр", де я відчуваю свою особисту свободу. Якби я хотів не просто десь підтримати Віктора Янукович, а включитися в структуру, очевидно, я би йшов у фракцію, очевидно я би прийняв пропозиції, які мені давніше робилися щодо Кабміну, інших речей, я би став може тіснішим членом команди, може більше міг би зробити але я би втратив десь ту незалежність, яку я все-таки дуже сильно ціную.

Ілля Калюкін: Пане Тарасе, як Ви прокоментуєте результати голосування? Валентина Довженко заявила, що Ющенко застосовував адмінресурс, а його основний конкурент на перегонах – Віктор Янукович, цього не робив. Як це можливо, адже людина, яка не має влади, нібито не може використати адмінресурс?

Тарас Чорновіл:
Перші результати абсолютно прогнозовані. Коли відбулися вибори, до речі, всі прихильники в Верховній Раді Віктора Януковича сказали: "Ми визнаємо рішення ЦВК"…

Марія Васильєва: А Ви задоволені цим результатом?

Тарас Чорновіл:
Знаєте, він мене дуже мало тривожить – я знав, що він приблизно такий буде в першому турі, це можна було прогнозувати. Врешті-решт були прогнози, exit-polls, перші висновки паралельного підрахунку голосів Комітету виборців України і він саме подав той результат, який є зараз.

Чому я маю йому не вірити? Я представляю його як даність, я розумію, що десь хтось недопрацював, десь дійсно відбулися порушення, очевидно, були з одного і другого боку. При цьому ситуація з Сумським аграрним університетом - я дуже серйозно можу припустити, що дуже багато людей на місцях десь із власної ініціативи, десь хтось з їхніх начальників натиснув, порушили певні норми.

Але я дуже добре знаю по Західній Україні, тому що я сам, будучи членом фракції "Наша Україна" підписував і оголошував заяви про ті мільйони, яких ця влада викинула за кордон, а тут раптом виявляється, що ці люди вернулися. Коли в тому селі на Львівщині, яке я дуже добре знаю, реально 40–45% людей лишилося на місці і на голосуванні явка - 85–90%! Ну вибачте, це не адмінресурс – це очевидне упущення команди Януковича, яка не розставила своїх відданих людей на дільничні комісії і це - елементарне зловживання довірою людей.

Ілля Калюкін: У другому турі це виправлять?

Тарас Чорновіл:
Знаєте, я не є членом штабу, мені важко казати. Я думаю, що десь цю річ переглянуть.

Марія Васильєва: А як Ви вважаєте, чи є підстави для того, щоб звинувачувати саме Ющенка і його команду у тому, що завдяки їхнім діям сталися отакі порушення на Західній Україні, про які, до речі, говорив і пан Тігіпко?

Тарас Чорновіл:
Я думаю, що Ющенко все ж координує роботу свого штабу. Хоча, напевно, я би в першу чергу це зробив Зінченку і львівській команді Ющенка, в першу чергу Петру Олійнику. Наскільки я знаю, селами і містечками ходили спеціальні групи, які точно вираховували, хто відсутній на місцях і навіть розписувалася система, яким чином десь, якщо будуть сторонні спостерігачі, вкидати бюлетені за цих людей, щоб це було непомітно.

Тобто там не було ситуації, коли підходили з 3–5 паспортами - такі речі, як правило, відпрацювали достатньо зважено і вміло. Те, що не виявили цього – це проблема Януковича. Те що це відбулося, я думаю, що Ющенко на себе десь бере моральну відповідальність, а люди, які це робили, візьмуть - юридичну.

Марія Васильєва: Пане Тарасе, щодо Сумського університету. Ви є нехай неформальним, але радником прем'єр-міністра, водночас кандидата у Президенти Віктора Януковича, за якого нібито змушували студентів агітувати. Це доводить матеріал, який привіз кореспондент "Громадського радіо" Михайло Шаманов із Сум. Ви будете радити Януковичу якось вплинути на цю ситуацію? Можливо, треба покарати керівників того університету?

Тарас Чорновіл:
Мені важко зараз сказати, бо цей матеріал дійсно я вперше чув тільки в вашій студії. Але, якщо мої функції дорадника (все-таки я не є радником, я скоріше є консультантом) десь на це поширяться, я готовий за це взятись.

Те, що я вже радив, просив і, наскільки я знаю, що є якісь певні зрушення - це залишити, хоча б частково, наскільки це залежить від самого Януковича (а сьогодні від прем'єр-міністра далеко не все залежить, так само як і від Ющенка не залежало тоді, коли арештовували студентів 9 березня – давайте проводити паралелі з тими часами), принаймні, щоб ці репресії по знятих студентах, які йдуть з ректором Львівського національного університету припинилися, оте переслідування, яке йшло проти Вакарчука. Це я радив, просив. Наскільки знаю, не у всьому, але зрушення якісь пішли. Принаймні в тому, що залежить від самого Прем'єр-міністра.

Ілля Калюкін: Пане Тарасе відомо вже коли відбудуться теледебати – в понеділок, о 19 годині. Віктор Ющенко сказав, що перше запитання, яке він поставить своєму опоненту, про те, як прем'єр збирається реалізовувати і втілювати у життя свою політику, якщо він стане Президентом. Можливо Ви знаєте, яке перше питання поставить Віктор Янукович?

Тарас Чорновіл:
Цього я не можу знати. Я думаю, що і Ющенко зараз займається популізмом, наприклад, заявляючи про свої питання і все інше. Тим більше, що невідпрацьований досі формат теледебатів, а вони мусять бути відроблені, узгоджені з двома штабами. Тому це тільки популізм.

Що буде казати Янукович? Я думаю, що в першу чергу питання, зв'язане з соціальною політикою і основними суспільно значимими темами, а не буде переходити десь на особистості, допитуватись про так зване отруєння Ющенка, на інші речі… Він не буде на це сходити.

Марія Васильєва: А якось він готується до цих теледебатів?

Тарас Чорновіл:
Безумовно. Аналізують всі, і я в тому числі, запитання, які можуть бути з боку Ющенка. Для цього треба мати більший фактичний матеріал, щоб не бути голослівним. Такі речі, звичайно ж, відпрацьовуються. Я думаю, ви знаєте, що на американських теледебатах колосальна кількість людей пропрацьовує все, що тільки можна відпрацювати. Однозначно!

Єдине, що я скажу – коли вже відбуватися самі дебати, він буде сидіти сам з Ющенком і ніяких там переговорних пристроїв, нічого не буде. Там він буде висловлювати свою позицію, як кандидат у президенти.

Зараз він, як прем'єр-міністр, це висловлює якимось конкретними речами – ті ж самі пенсії, зарплати та все інше. Це є зовсім інші параметри – там дискусія, вона має бути гостра, але вона не має бути брутальна, це дуже важливо.

Якби б я був на місті Януковича…. Я мабуть гірший за нього християнин, коли мене б'ють по правій щоці, ліву не підставляю - як правило, даю здачу. Я думаю, що би наговорив там багато речей у відповідь і, мабуть, рівень тих дебатів опустився б, понизився б. Я думаю, що в даному випадку той, хто перейде на брутальність, той програє дебати. Однозначно програє.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування