Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росію знову застерігають перед "прохолодною війною" із Заходом

П'ятниця, 10 грудня 2004, 16:51
Невміння Росії отримати уроки із зовнішньополітичних поразок може привести до конфронтації із Заходом, яка матиме для Росії плачевні наслідки.

Таку думку висловлює редактор журналу "Росія в глобальній політиці" Федір Лук'янов у статті "Прохолодна війна: репетиція", написаної для видання "Газета.Ru"

За його словами, українська (виборча) кампанія матиме куди серйозніший вплив на розвиток Росії, ніж можна було собі уявити.

"І головне не в тому, що баталія, у якій Кремль узяв настільки активну участь, начисто програна, а в тім, що висновки, які, схоже, має намір зробити з програшу російське керівництво, здатні привести до ще важчих поразок", - вважає автор.

"Протиставивши себе усьому західному світу (таке, до речі, трапилося вперше з кінця 80-х років минулого століття), Москва, по суті, відрепетирувала нове видання великої геополітичної конкуренції, такої собі "прохолодної" війни... Росія не просто програла дану конкретну баталію, вона ще й надовго наперед підірвала свої позиції в цій країні, об'єктивно для нас вкрай важливій", - зазначає Лук'янов.

Відзначивши "нераціональну" позицію Путіна в президентській кампанії, автор припускає, що це дозволить Україні "із чистою совістю" інтегруватися на Захід.

"Перемога Ющенка, який в іншому випадку був би приречений негайно їхати домовлятися в Москву, відтепер набуває відверто антиросійського характеру", - відзначає він.

Разом з тим, журналіст зауважує, що "майбутньому президентові України слід буде виявити чудеса політичної спритності, адже ні гострі внутрішньоукраїнські протиріччя, ні чималий електорат Януковича нікуди не дінуться".

На думку Лук'янова, "на Україні в концентрованому вигляді виявилися всі недоліки політичної моделі, яку сформовано в Росії за останні роки", і отут "мова йде не про окремі прорахунки, а про масштабне нерозуміння суті процесів, що відбуваються".

"Спецоперація" Заходу на Україні, як раніше в Сербії або Грузії, полягала в тім, що західна, насамперед європейська, система цінностей активно пропагувалася в суспільстві за допомогою діяльності неурядових організацій", - вказує автор.

На його думку, "саме просування привабливої ідеї в сполученні з фінансовою підтримкою неурядових організацій і конкретних громадсько-політичних діячів, які поділяють дані погляди, і є на сьогоднішній день найефективнішою й найпрогресивнішою технологією".

"Апелювання до того, що люди, які змінюють цю владу, нічим не кращі, марне. "Жовтогаряча", як і будь-яка інша, революція відбувається проти скомпрометованого режиму, якість нових ватажків з'ясовується вже потім", - додає Лук'янов.

Москва ж, на противагу цьому, "протягом десятиліття провідниками свого впливу вважала правлячі режими пострадянських держав", вказує Лук'янов.

Він вважає, що "саме ставка на еліти, які дискредитували себе у власному суспільстві, привела до нинішнього результату і у Грузії, і на Україні". "На черзі Молдавія (вибори в 2005 році) і Білорусія (в 2006-му)", - прогнозує він.

На думку Лук'янова, "нездатність адекватно оцінити ситуацію, запропонувати суспільствам привабливу альтернативу й виховати лояльну собі нову еліту - гарантія подальших поразок".

Журналіст застерігає керівництво Росії від втягування в повномасштабну конфронтацію із Заходом, якому Кремль "палко бажає помститися".

"За відсутності реальних сил й адекватного розуміння ситуації спроби вплутатися у велике геополітичне протистояння приводять до результату, якого домоглися за останні роки Слободан Мілошевич і Саддам Хусейн", - пише Лук'янов.

"Українська правда"

Читайте також:

З розколом України у світі може початися нова "холодна війна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування