Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За три дні до виборів суд почне вирішувати, чи легітимним буде обраний президент

Середа, 22 грудня 2004, 15:17
Конституційний суд у четвер, 23 грудня, почне розгляд справи про конституційність закону "Про особливості застосування закону "Про вибори президента України" при повторному голосуванні 26 грудня 2004 року".

Як повідомили в середу агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Конституційного суду, з поданням із даного питання до КС звернулися 46 народних депутатів, які просять визнати даний закон неконституційним.

Своє клопотання народні депутати обґрунтовують тим, що заперечуваний закон порушує конституційні права й свободи виборців, істотно звужує ці права в порівнянні з тими, які встановлені чинним законом "Про вибори президента України".

Введення законом про особливості застосування "Закону про вибори президента України" при повторному голосуванні 26 грудня обмежень з використання відкріпних посвідчень, з голосування за межами приміщень для голосування, з кількості виборчих бюлетенів, які мають бути виготовлені для повторного голосування, істотно ускладнює, а в багатьох випадках практично унеможливлює реалізацію конституційного виборчого права значній кількості громадян України, відзначається в поданні.

На думку депутатів, тим самим, всупереч статтям 22, 24, 33, 64, 69 Конституції України створюються перешкоди для здійснення реального народного волевиявлення, звужується зміст й обсяг існуючих прав громадян, порушується принцип їхньої рівності перед законом, а також гарантована Основним законом воля пересування.

Суддею-доповідачем по даній справі є Володимир Вознюк.

Як повідомлялося, 4 грудня Верховна Рада ухвалила закон про особливості застосування закону України про вибори президента при повторному голосуванні в грудні 2004 року.

У прийнятому законі, зокрема, мова йде про новий принцип формування дільничних виборчих комісій.

Зменшується також число відкріпних посвідчень до 0,5% (раніше - 4%) від числа виборців України. При одержанні відкріпного посвідчення виборцеві в паспорті або іншому документі, що засвідчує його особистість, буде ставитися відповідна відмітка, яка має погашатися на дільниці, коли він проголосує за таким посвідченням.

Крім того, голосування вдома дозволяється тільки інвалідам 1-й групи, нездатним пересуватися самостійно, при наявності відповідної заяви й документа, що підтверджує інвалідність.

Президент підписав цей закон 18 грудня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування