Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин і Кравчук підуть на переговори з Кучмою. КПУ, СПУ, СДПУ(о) і "Регіони" не голосуватимуть без політреформи

Вівторок, 7 грудня 2004, 10:20
По завершенню Погоджувальної ради голова Верховної Ради України Володимир Литвин сказав, що зараз має відбутись засідання фракцій і груп парламенту, а тим часом він спільно з Леонідом Кравчуком спробують розповісти президенту Леоніду Кучмі про настрої і пропозиції, що звучали в ході Погоджувальної ради.

Литвин повідомив, що, за попередньою домовленістю, пленарне засідання ВР України, заплановане на 12.00, розпочнеться на годину пізніше - о 13.00.

Литвин розповів журналістам про три можливі варіанти голосування у Верховній Раді України.

Перший варіант – це реалізація вчорашніх домовленостей на Погоджувальній раді ВР, але для цього необхідно, щоб президент підписав указ про відставку прем`єра Віктора Януковича. Проте, як відомо, Кучма в понеділок під час "круглого столу" за участю міжнародних посередників на це не погодився.

Литвин запропонував "м`яку форму пакету": президент підписує указ про відпуску прем`єра з його наступною відставкою після закінчення виборчої відпустки та призначає виконуючого обов`язки прем`єр-міністра, наприклад, Миколу Азарова або когось іншого з віце-прем`єрів уряду. Кравчук запропонував обговорити варіанти, щоб виконуючим обов`язки був хтось з опозиції.

Литвин пояснив цю пропозицію тим, що не дивлячись на конституційне рішення парламенту про відставку прем`єра, діє закон про вибори президента, який захищає кандидатів на пост президента від звільнення (стаття 65).

На це представник "Нашої України" Петро Порошенко зауважив, що у разі якщо будь-який закон суперечить Конституції, діє положення Конституції, а Основний Закон прямо вказує на відставку уряду після висловлення йому недовіри парламентом.

Третій варіант, який запропонував Литвин для обговорення, стосувався того, що депутати спробують без відставки уряду в пакеті проголосувати два закони - про внесення змін до Конституції та про зміни закону про вибори президента.

Як сказав Литвин, у разі голосування цих документів в пакеті - "набрали 300 голосів, ставимо свічки, дякуємо Богу", не набрали 300 голосів - кожен законопроект ставиться на голосування окремо. При цьому із законопроекту про особливості застосування закону про вибори президента на повторному голосуванні 26 грудня вилучається записана в понеділок в перехідні положення документу норма, що закон набирає чинності лише після оприлюднення ухваленого закону про внесення змін до Конституції 4180.

Перед цим на Погоджувальній раді точилася дуже гостра дискусія у зв`язку з тим, що в понеділок на "круглому столі" за участю міжнародних посередників був, фактично, зруйнований домовлений керівниками груп і фракцій парламенту так званий "великий пакет".

Лідер комуністів Петро Симоненко навіть звинуватив в цьому "Нашу Україну", яка нібито лише шукає привід, щоб не голосувати за зміни до Конституції. Порошенко нагадав, що "Наша Україна" висловила готовність голосувати за 4180 у повному пакеті, який включає і відставку уряду. Подібну думку висловив і Олександр Мороз щодо блокування "Нашою Україною" політичної реформи.

Представники "Нашої України" мають намір зруйнувати домовленості про проведення політреформи, вважає Мороз.

"Ніхто нікого не "кинув", але я відчуваю намір "кинути" з боку "Нашої України", - сказав Мороз журналістам, коментуючи підсумки Погоджувальної ради в парламенті у вівторок.

За словами лідера СПУ, всі аргументи, які висувалися на засіданні "притягнуті за вуха" тільки для того, щоб не голосувати за політреформу. Мороз також повідомив, що його фракція й партія мають намір сформувати свою позицію із приводу процесів, що відбуваються, і обнародувати її найближчим часом.

Він, як і лідер комуністів заявив, що його фракція не голосуватиме за будь-яке рішення, якщо не буде ухвалено політреформи. З подібною точкою зору виступив і представник фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич.

Водночас, ряд депутатів з інших фракцій, в тому числі група "Центр", фракція НАПУ, група "Союз" та інші припускали можливість голосування лише так званого "малого пакету". З такою думкою виступали окремі представники навіть тих фракцій, які заявили, що категорично не братимуть участі у засіданні, якщо не буде політреформи.

На цей момент ніякого рішення не прийнято. Фракції і групи пішли консультуватись.

Кравчук в ході дискусії зауважив, що фракція "Наша Україна" має рацію, відмовляючись сьогодні голосувати за зміни до Конституції, тому що вчора у "великому пакеті" була передбачена і відставка уряду.

"Відставки уряду немає, і "Наша Україна" голосувати не буде, і звинувачувати її ми не можемо. Треба йти, їхати, чи бігти до тих, хто може вирішити це питання, а це можуть зробити дві особи: або Янукович пише заяву, або президент підписує указ (про відставку прем`єра і уряду)", - сказав Кравчук.

УНІАН, Інтерфакс-Украиїна

Читайте також:

Третій круглий стіл. Провал переговорів чи тактична перемога Ющенка?

ЯНУКОВИЧ ІДЕ У ВІДПУСТКУ і поміняв "зрадника" Тігіпка на Чорновола. Тепер його не звільниш з прем'єра

У ВІВТОРОК МОЖУТЬ УХВАЛИТИ ЗМІНИ ДО КОНСТИТУЦІЇ. Перед цим Кучма зніме Януковича

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: