Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пакетне голосування зберегло обличчя Ющенка й Кучми

Середа, 8 грудня 2004, 17:54
Прийняття у Верховній Раді пакету законів є "гранично припустимим і неминучим компромісом".

Так вважає керівник інформаційно-аналітичного напрямку в штабі Ющенка, політолог Анатолій Гриценко.

Він відзначив, що такий компроміс "по-перше, буде сприяти стабілізації політичної ситуації на період виборів, а по-друге, створить законодавчі передумови для формування більш розумної й відповідальної системи державної влади в Україні на перспективу".

Гриценко також відзначив, що "прийняті компромісні рішення повністю не влаштовують жодну з впливових політичних сил, не є вони оптимальними й для народу України".

"Але оскільки опозиція відмовилася від варіанта революційного захоплення влади й пішла на третій тур виборів, домагаючись повної легітимності перемоги Ющенка, даний компроміс став неминучим, і можна лише шкодувати про те, що його не вдалося досягти на засіданні Верховної Ради п'ятьма днями раніше", - додав він.

На думку представника штабу Ющенка, ухвалені рішення "дозволили й владі, і опозиції, зберегти політичне обличчя". "Вони дають можливість кожній зі сторін говорити про свою перемогу. Сторони пішли на цілком певні поступки й у той же час виявили готовність і здатність приймати відповідальні рішення", - вважає він.

Гриценко також відзначив, що опозиція домоглася відставки генпрокурора Васильєва, голови ЦВК Ківалова, часткового відновлення складу ЦВК, а також прийняття важливих змін до закону про вибори президента України, які обмежують масштаби фальсифікацій у день голосування 26 грудня.

У той же час опозиції не вдалося домогтися відставки уряду Януковича, міністра внутрішніх справ Білоконя, а також голів трьох обласних держадміністрацій - Донецької, Харківської і Луганської, які "після масових фальсифікацій на виборах відкрито спровокували розпалення сепаратизму в Україні".

Не відправлені у відставку голови інших облдержадміністрацій, зокрема Сумської і Кіровоградської, де "також був зафіксований масований адміністративний тиск на виборчий процес".

"Владі, в особі Кучми, вдалося зберегти від відставки уряд Януковича й зберегти всіх керівників на місцях. Крім того, президент домігся введення змін до Конституції з 1 вересня 2005 року, тобто при нинішньому складі Верховної Ради", - відзначив Гриценко.

Разом з тим, План дій Ющенка передбачав впровадження в життя конституційних змін після обрання нового складу Парламенту в березні 2006 року.

"Ющенко виконав свої зобов'язання відносно внесення змін до Конституції й показав, що на відміну від нинішнього президента, він не прагне до необмеженої влади, що може мати як наслідок постійні політичні конфлікти", - підкреслив він.

Разом з тим, Ющенко у випадку перемоги на виборах "мінімум до вересня 2005 року буде мати потужні важелі кадрової політики для виконання своїх передвиборчих обіцянок".

Якщо його дії на посаді президента будуть ефективними, то у Верховній Раді сформується стійка парламентська більшість, що і після 1 вересня 2005 року буде підтримувати пропоновані їм рішення, додав політолог.

Читайте також:

Про суть політичної реформи читайте тут

ПАРЛАМЕНТ ПРОГОЛОСУВАВ "ПАКЕТ". Кучма звільняє Генпрокурора

ВЕРХОВНА РАДА ЗАТВЕРДИЛА НОВИЙ ЦВК. БЕЗ КІВАЛОВА Й ДОНЕЦЬКИХ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування