Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Квасьневський говорив з Кучмою о 1:30 ночі, а тепер готується до революції в Молдові

П'ятниця, 18 лютого 2005, 15:14
Президент Польщі Олександр Квасьневський вважає, що Молдавія буде наступною після України країною, у якій зміниться влада й відбудуться демократичні перетворення.

Про це йдеться у статті "Після успіху в Україні Польща спрямовує Євросоюз на схід", надрукованій у п'ятницю в "The Wall Street Journal", переклад якої публікує InoPressa.

"The Wall Street Journal" посилається на слова польського президента, що "Україна – це тільки початок, і наступною буде Молдавія".

Видання нагадує, що більшість населення цієї країни живе в бідності, частина території Молдавії перебуває під контролем придністровських сепаратистів, і, крім того, у Придністров'ї також знаходиться велика російська військова база, яка стала одним з найбільших центрів контрабанди зброї й наркотиків у Європу.

"Чому Європа мириться з цим ось уже протягом 12-14 років?", – запитує Квасьневський. На думку польського президента, після приходу до влади в Україні Віктора Ющенка з'явилася реальна можливість змінити ситуацію в Молдавії, де в березні пройдуть вибори.

Квасьневський вважає, що ці вибори ослаблять комуністичну партію, яка перебуває при владі в цій країні, і стануть гарною можливістю для об'єднання Молдавії і потім - для прийняття її до складу ЄС.

"Европейский Cоюз продовжить розширюватися на схід, це важливо з міркувань безпеки", – наводить видання слова Квасьневського.

Нагадуючи, що Польща тривалий час була захисником України на Заході, газета вказує, що "в листопаді, коли Кучма зіштовхнувся з тим, що на вулиці вийшли сотні тисяч демонстрантів, які заперечували результати виборів, колишній президент України зателефонував Олександру Квасьневському о 1:30 ночі".

"The Wall Street Journal" пише, що "роль Квасьневского у розв'язанні кризи в Україні продемонструвала, як колишні комуністичні країни, що вступили в Євросоюз менше року тому, змінюють цю організацію", через що зовнішня політика ЄС стає ефективнішою.

"Роль Польщі в подіях на Україні показала, що після вступу Польщі в Євросоюз вплив Польщі на країни на східних кордонах ЄС набагато посилився", - пише газета.

Видання також наводить слова професора Тімоті Гартона Еша, котрий викладає європейську історію в Оксфордському університеті:

"Відбулися серйозні зміни в європейській політиці. Це перший випадок, коли держава, яка недавно вступила в Євросоюз, змінює політику ЄС, і, відверто кажучи, у якості "відступних" для Польщі ЄС повинен прийняти у свій склад Україну".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування