Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВС ГОТОВЕ ДАТИ БАКАЮ ЗАХИСТ. Він вивіз на Мальдіви 5 мішків грошей

Вівторок, 12 квітня 2005, 23:11
Міністерство внутрішніх справ готове надати екс-керівнику Держуправління справами Ігорю Бакаю програму захисту свідків в обмін на повернення в Україну і свідчення у кримінальних справах.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль у ефірі телепрограми "Подвійний доказ" на каналі 1+1.

Пропозицію надати Бакаю програму захисту свідків висловив інший учасник ефіру міністр транспорту Євген Червоненко. За його словами, повернутися в Україну і дати свідчення – це для Бакая "шанс залишитися в живих".

"Ніякі мільярди не допоможуть і в труні кишень немає, що підтвердив Кірпа", - сказав Червоненко.

Хоча Москаль сказав, що немає інформації про загрозу життю Бакая, водночас заступник міністра підтримав "те, що сказав пан Червоненко".

"І якщо цю передачу "Подвійний доказ" побачить пан Бакай – давайте не шукати його через Інтерполи і спецслужби в Росії, а запропонуємо співпрацю в обмін на умови, які назвав пан міністр (Червоненко)", - сказав Москаль.

Він додав, що це є "офіційною" пропозицією МВС.

Між тим Червоненко сказав, що Бакай живе під Москвою і є підстави непокоїтися щодо безпеки його життя. Червоненко пояснив, що долі Бакая і міністра-самогубці Георгія Кірпи схожі – вони обидва пов’язані з Віктором Медведчуком.

"Як і Кірпа, він потрапив під тиск чи рекетування з боку Медведчука", - сказав Червоненко. Водночас він додав, що Бакай був тамадою на 50-річчі Медведчука.

Москаль сказав, що міліції відомо місцеперебування Бакая. "Ми маємо точне місце роботи проживання, мобільні… Все, що треба", - зазначив Москаль, але на питання, чи знаходиться Бакай у Москві, сказав: "Він у Російській Федерації".

Москаль повідомив, що Бакай виїхав з України з родиною і, вірогідно, за власним бажанням.

Москаль також пояснив, чому Бакаю не винесені обвинувачення і він не оголошений у розшук.

"Треба все виявити, зібрати в одну кримінальну справу, провести деякі слідчі дії, запропонувати йому приїхати і дати покази, а потім, якщо він це не зробить, прокуратура має звернутися в суд і обрати запобіжний захід", - сказав Москаль.

Москаль також висловив упевненість, що Бакая вдасться повернути до України правовим шляхом: "Вірю і заради цього працюю".

На питання, чи діяв Бакай під прикриттям Кучми, Москаль сказав: "Хай це підтвердить слідство". Він також сказав, що вважає заниженою оцінку збитків, завданих Бакаєм державі, у 100 мільйонів доларів.

Москаль відзначив, що немає ніяких перешкод у розслідуванні справи Бакая, а навіть є сприяння з боку секретаріату президента.

У свою чергу Червоненко сказав, що йому було відомо про від’їзд Бакая з України, але він не зміг його "наздогнати".

Червоненко також висловив жаль, що не зміг зупинити два чартерні рейси наприкінці минулого року – на одному Бакай полетів на Мальдівські острови "з п’ятьма мішками грошей", а на іншому під Москву було перевезено все домашнє майно Бакая.

Крім того, Червоненко розповів деякі епізоди із життя Бакая. Одного разу в середині 1990-х він запізнився на дві години на зустріч з главою РАТ "Газпром" Ремом Вяхирєвим.

"Він зайшов до нього в кабінет, упав на коліна і сказав: "Пробачте, вчора напився з дівками", - розповів Червоненко.

Іншого разу після відставки Кучми з посади прем’єра, за словами Червоненка, Бакай обіцяв зустріти Кучму з Табачником в США і забув.

***

Як відомо, в Україні Бакай проходить по багатьом кримінальним справам, які переважно пов’язані з незаконним відчуженням держмайна у часи, коли він очолював Держуправління справами. Також прокуратура Києва розслідувала справу про його зловживання на посаді глави "Нафтогазу".

Українська правда


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування