Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ РОЗПОВІЛА, ЯК ПІД ДАХОМ ПАПІЄВА КРАЛИ ОКУЛЯРИ

Середа, 4 травня 2005, 12:56
Служба безпеки України викрила схему "масштабного зловживання службовим становищем" з боку посадовців Міністерства праці та Міністерства економіки.

Як повідомляє прес-центр СБУ, зловживання виявлені при закупівлі за бюджетні кошти у 2004 році окулярів для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни на суму 26 мільйонів гривень.

Прес-центр СБУ зазначив, що у вересні 2004 року Кабміном було видано розпорядження про забезпечення ветеранів війни безкоштовними окулярами за рахунок надходжень від приватизації. Передбачалося придбати мільйон окулярів за ціною 26 гривень за одиницю.

"З самого початку метою цієї цинічної акції, ініціатори якої наважилися зіграти на святому – пам’яті про події Великої Вітчизняної війни, було заволодіння бюджетними коштами. Організатори афери знали, що у такий спосіб, під гаслом підготовки до всенародного свята їм вдасться обґрунтувати виділення значних коштів на вигадану ними програму соціального спрямування, уникнути контролю і безперешкодно привласнити значні суми", - повідомляє прес-центр СБУ.

"З урахуванням того, що організацією цієї акції опікувалися особисто зацікавлені державні високопосадовці, всі питання вирішувалися без бюрократичної тяганини", - додає прес-центр СБУ.

Міністерство охорони здоров’я терміново здійснило офтальмологічне обстеження ветеранів та інвалідів війни та підготувало для Мінпраці відповідні реєстри, але ці списки так і залишилися невитребуваними.

Як було встановлено оперативними підрозділами Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави СБУ, в подальшому було грубо порушено закон, який визначає порядок закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти.

"Без здійснення обов’язкового у таких випадках тендеру із наданням переваги вітчизняному виробникові, документом без дати та номеру було визначено виконавця – дніпропетровське товариство з обмеженою відповідальністю офтальмологічного профілю, яке втім не є виробником окулярів", - зазначає СБУ.

Відповідно до документів фірма зобов'язувалася забезпечити індивідуальну комплектацію, пакетування та маркування окулярів, які ДП “Укрпошта” мало безкоштовно доставити ветеранам за складеним реєстром.

"Дніпропетровське ТОВ в свою чергу укладає договір з харківською комерційною структурою, яка за заниженими цінами придбала партію неякісних окулярів китайського виробництва на суму лише 2 млн. 400 тис. гривень", - зазначає СБУ і додає, що вони були передані Мінпраці України.

"Здійснена у березні 2005 року інвентаризація, крім того, виявила недостачу окулярів, які перебувають у тимчасовому зберіганні дніпропетровської фірми: у приміщенні колишнього кінотеатру, зал якого тимчасово пристосовано під склад, зберігаються розсипом у звичайних ящиках 747 тисяч примітивних китайських окулярів, частина з яких розукомлектована окремо на оправи та лінзи", - зазначає СБУ.

Як повідомляє спецслужба, співробітники дніпропетровської фірми розшукуються правоохоронними органами.

За матеріалами СБУ, які були передані за належністю до Генпрокуратури України, порушена кримінальна справа за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

"Зокрема перед слідством стоїть питання з’ясування місцезнаходження зниклих 24 мільйонів гривень", - також повідомляє СБУ.

Як відомо, Мінпраці в той час керував член СДПУ(о) Михайло Папієв, який після порушення кримінальної справи звинуватив владу у переслідуваннях.

Українська правда

Читайте також:

Міністр МВС Луценко: Курочкін проходить по справі Бакая. А генерала Пукача я прошу терміново дати знати про себе – його можуть убити

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування