Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко проти, що прапорщики псують стосунки з Росією

Середа, 4 травня 2005, 18:09
Президент Віктор Ющенко заявляє, що є ряд моментів, які необхідно врегулювати в рамках перебування Чорноморського флоту Росії в Україні до 2017 року.

"Тимчасове перебування військових формувань іншої держави на території України відрегульовано "великою угодою" до 2017 року, і не треба будь-якій політичній силі піддавати ревізії ці документи", - заявив Ющенко в середу.

"Ми, як влада, повинні бути гідними й гарантувати сумлінне виконання взятих зобов'язань", - відзначив Ющенко, додавши, що саме це є одним із принципів стратегічного партнерства між Україною й Росією.

Разом з тим президент нагадав про деякі проблеми, пов'язані з невиконанням Росією зобов'язань, записаних у договорі про базування Чорноморського флоту Росії в Криму.

"До сьогоднішнього дня не передана вся навігація на Кримському півострові українській стороні, що передбачено "великою угодою", - сказав він, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Чому Україна сліпа й глуха у військовому змісті на території півострова, не маючи відповідної навігації?", - запитав президент.

Ющенко відзначив, що це стосується більше 170 об'єктів, які, за його словами, не завжди підтримуються у відповідному технічному стані.

На думку Ющенка, необов'язковість, що демонструэться обома сторонами, з кожним роком позначається на підтримці "цієї унікальної системи", що негативно відбивається на національній безпеці й обороні.

"Ми не можемо бути байдужими у зв'язку з тим, що більше 70 земельних ділянок (використовуваних ЧФ) є неузаконеними відповідно до "великої угоди" (по ЧФ між Україною та РФ), - сказав він.

При цьому Ющенко підкреслив, що на цих ділянках ведеться будівництво, причому "не через призму державних інтересів, а так, як бачить прапорщик або офіцер свої корисливі інтереси".

Глава держави також відзначив, що будівництво на цих землях ведеться "без відповідних санкцій, без дозволів і взагалі без будь-якої законодавчої підтримки. Цього не повинно бути", - заявив Ющенко.

Він також нагадав, що всі питання, пов'язані з базуванням ЧФ у Криму, він обговорив у ході зустрічі із президентом Росії Володимиром Путіним.

Відповідно до домовленості, Ради національної безпеки й оборони обох держав протягом 3 місяців повинні перевірити, як виконується основний договір про базування ЧФ РФ у Криму.

Тим часом міністр оборони Росії Сергій Іванов в інтерв'ю "Російській газеті" сказав, що "багато деталей у цьому Великому базовому договорі (України й Росії) не були прописані, тому допрацьовувати договір потрібно - але окремими додатковими угодами".

"Це не піддає ні на відсоток, ні на йоту ревізії сам договір, тобто не впливає на існування й життєдіяльність флоту як такого", - додав він.


Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування