Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко розповів, що без України не буде Польщі, а Кучма встиг підписатися

П'ятниця, 24 червня 2005, 12:24
Президент України Віктор Ющенко й президент Польщі Александр Кваснєвський відкрили меморіал воїнам Української Галицької армії на Личаківському цвинтарі у Львові.

Виступаючи на відкритті меморіалу, Ющенко подякував усім українцям і полякам, які вели обидва народи "до цієї великої істини". Окрему подяку він висловив Кваснєвському за участь у відкритті меморіалу.

"Ваш, пане президенте, прихід до меморіалу УГА – це мужній вчинок, який під силу тільки справжньому патріотові і справжньому європейцеві", – сказав Ющенко, додавши, що "ми всі в боргу перед цими славними лицарями".

"Українська Галицька Армія – це армія всієї України. Галицька за походженням, вона стала найбоєздатнішою частиною всього українського війська. У лавах УГА воювали пліч-о-пліч німці, українці, поляки, євреї", - зазначив він.

За словами Ющенка, "спільний прихід на Личаків двох президентів засвідчує - Україна і Польща мають мужність подивитися в очі минулому".

"На цьому цвинтарі поруч лежать колишні однокурсники, однокласники, сусіди і родичі. Одні – під українським тризубом. Інші – під польським орлом. У нас достатньо гідності, щоб не переписувати трагічні сторінки історії і достатньо мудрості, щоб зробити правильні висновки", додав президент.

При цьому Ющенко наголосив, що "без вільної України немає вільної Польщі, і без вільної Польщі немає вільної України".

Кваснєвський сказав, що він радий, що на відкритті меморіалу присутні багато молодих людей, після чого президенти поклали вінки до меморіалу та пролунав державний гімн України.

У центрі меморіалу УГА встановлено стовп, на якому поставлено колону зі статуєю Архангела Михаїла.

На колоні зроблено напис українською мовою: "Воїнам Української Галицької армії, які загинули в обороні Львова в 1918-1919 роках".

При вході на польський цвинтар з правого боку меморіалу воїнам УГА встановлена таблиця з написом українською мовою: "Ми, президенти України й Республіки Польща, відкриваючи меморіал Української Галицької армії й польські військові поховання 1918-1920 років на Личаківському цвинтарі, прагнучи зміцнювати українсько-польську злагоду на благо спільного Європейського дому, урочисто повідомляємо про історичне примирення й порозуміння між нашими народами".

Внизу містяться підписи: "президент України Віктор Ющенко", "президент Республіки Польща Александр Кваснєвський".

При вході на польський цвинтар з лівого боку, на стіні, яка оточує меморіал, також є напис українською мовою: "На порозі XXI сторіччя пам'ятаймо про минуле, але думаймо про майбутнє".

Унизу розташовані підписи: "президент України Л. Кучма", "президент Республіки Польща А. Кваснєвський".

"Українські новини", прес-служба президента


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування