Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мобільні оператори проситимуть у Ющенка захисту від податківців

Понеділок, 18 липня 2005, 12:17
Державна податкова адміністрація має намір пред'явити українським стільниковим операторам мобільного зв'язку "Київстар", UMC й "Голден Телеком" податкові претензії.

На думку представників ДПА, оператори допустили низку порушень при сплаті 6-відсоткового збору в Пенсійний фонд із послуг мобільного зв'язку в 2002-2004 роках, повідомляє "Комерсант–Україна".

Суть претензій до всіх трьох операторів полягає в тому, що відповідно до закону "Про державний бюджет України", вони зобов'язані сплачувати 6% вартості кожного дзвінка в Пенсійний фонд. За перші шість місяців цього року збори від мобільного зв'язку в Пенсійний фонд склали 227,7 млн. грн.

На думку операторів, збір у Пенсійний фонд не повинен обкладатися ПДВ. Однак у ДПА вирішили, що збір має відноситися до бази оподатковування ПДВ.

У прес-службі ДПА від коментарів поки утримуються, пояснюючи це відсутністю керівництва. А голова податкової Олександр Кірєєв заявив, що вперше чує про подібні претензії до операторів з боку працівників адміністрації.

Тим часом самі оператори вже підраховують суму можливих претензій. В "Київстарі" називають 80 млн. грн, в UMC – близько 100 млн. грн., повідомляє газета.

Платити ці гроші оператори не мають наміру. Гендиректор UMC Эрік Франке повідомив: "Ми проти такого тлумачення закону. По-перше, це податок на податок. По-друге, оператори нараховували ПДВ в існуючому сьогодні порядку ще з 1999 року, і ніякий збір туди не входив".

Проте стільникові компанії мають намір відстоювати свою правоту. За словами Франке, оператори планують направити лист президенту Віктору Ющенку із проханням "про захист галузі".

Не виключено, що оператори звернуться до суду. В "Київстарі" вже заявили, що юристи компаній почали консультації із цього приводу.

***

У той же час холдинг "Альфа-телеком", що намагається вивести на український стільниковий ринок компанію "Вимпелком", повідомив, що член ради директорів "Вимпелкому" від "Альфи" Павло Куликов одночасно очолює компанію Karino Trading Ltd. - співвласника "Українських радіосистем", яку і може купити "Вимпелком".

Таким чином, відповідно до закону "Про акціонерні товариства", рада директорів втрачає право вирішувати питання про покупку акцій УРС. Тепер це можуть зробити тільки збори акціонерів.

Конфлікт між акціонерами "Вимпелкому" - Telenor і холдингом "Альфа-Телеком" - триває з початку цього року.

"Альфа-Телеком", який володіє 32,9% акцій "Вимпелкому", і менеджмент компанії наполягають на покупці оператора УРС. Норвезька компанія Telenor, що володіє 26,6%, цю угоду блокує.

Їй належить контрольний пакет акцій оператора "Київстар", з яким неминуче почне конкурувати "Вимпелком". Ухвалення рішення про покупку УРС представники Telenor уже двічі блокували на раді директорів "Вимпелкому".

Читайте також:

Тимошенко підніме ціни на мобільний зв'язок

Альфа проб'ється на український мобільний ринок через суд


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: