Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ініціатива Медведчука стала "абракадаброю"

Вівторок, 24 січня 2006, 13:32

У Міністерстві закордонних справ України вважають передчасною ініціативу СДПУ(о) про проведення референдуму щодо членства України в НАТО.

Про це сказав сьогодні на прес-конференції перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко, передає УНІАН.

Бутейко зазначив, що громадяни України за Конституцією мають право ініціювати такий референдум.

При цьому він відзначив, що не у всіх державах-кандидатах на членство в НАТО проводились референдуми, а рішення ухвалювалося з урахуванням волі громадян. "У нас це також буде зроблено", - запевнив він.

Бутейко вважає за необхідне активніше проводити роз’яснювальну роботу для того, щоб громадяни ухвалювали рішення щодо вступу в НАТО на основі повної інформації, а не на залишках тих стереотипів, які були сформовані в радянські часи, коли НАТО сприймалося як агресивна структура, що загрожує національній безпеці.

"Сьогодні ми бачимо, що вступ України до НАТО є найоптимальніша форма забезпечення національної безпеки і трансформації суспільства у кращому напрямку", - сказав він.

Окрім цього, Бутейко вважає "некоректним" ставити питання про участь України в Єдиному економічному просторі, оскільки свого часу екс-президент Леонід Кучма підписав угоду про участь України в ЄЕП, і Верховна Рада України цю угоду ратифікувала.

"І, відповідно, Україна має здійснювати своє співробітництво в рамках ЄЕП в межах Конституції. В мене виникає питання, чи ініціатори цього референдуму не знають суті питання, чи не є якісь інші мотиви", - сказав він.

"Як на мене, існує якась правова абракадабра. Ініціаторам було б добре, якби вони спілкувалися із правниками, і не треба було проводити цієї кампанії і витрачати гроші", - сказав він.

Бутейко також зазначив, що серед пріоритетів співпраці України і Євросоюзу на наступні півроку є продовження візового діалогу, створення зони вільної торгівлі та посилення двосторонньої співпраці з країнами ЄС, передає ICTV.

Він повідомив, що Київ уже приєднався до 358 зовнішньополітичних заяв ЄС і нині Україна готова почати консультації щодо змісту нової угоди, яка за два роки має замінити нинішній договір про співпрацю.

А напередодні головний дипломат Борис Тарасюк заявив - Україна має шанси вступити до ЄС вже 2015 року. Втім, у Києві усвідомлюють, що тут багато залежатиме від зусиль самих українців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: