Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі Росію називають хуліганом

Вівторок, 3 січня 2006, 10:31

Колишній комісар Євросоюзу Кріс Паттен заявляє, що ЄС недостатньо жорстко поводиться з Росією.

В інтерв'ю Бі-Бі-Сі він сказав, що нинішня газова криза є наслідком дещо розслабленої політики Європи по відношенню до Росії.

"Гадаю, на загал Росія поводиться певною мірою як хуліган в тому, що стосується визначення цін на енергоносії та зони свого впливу - у ставленні до колишніх республік СРСР, які нині є незалежними країнами, як от до Молдови, Грузії, а останнім часом, звичайно ж, і до України", - сказав Паттен.

За його словами, газова криза склалася через те, що в ЄС "наївно гадали, що оскільки, мовляв, ми купуємо такі значні обсяги енергоресурсів в Росії - 25% усього нашого природного газу, - так це надає Росії право поводитися, як їй заманеться".

"Це правда, що росіяни продають свої енергоресурси кому завгодно, бо крім енергоресурсів їм нема чого запропонувати світові, але ми повинні бути жорсткішими по відношенню до росіян у політичних питаннях", - зазначив Паттен.

Водночас, за його словами, "дивним" є те, що Росія отримала право головувати у Великій вісімці, "попри її відступ від демократії та обсяги економіки, які, напевно ж, не роблять її членом великої вісімки за показником ВВП".

"Отже, існує багато політичних речей, які ми могли зробити у відносинах з Росією, але не зробили цього", - додав Паттен.

Він також сказав, що "тепле і ввічливе" ставлення ЄС до Росії не означає, що ця країна просувається у вірному напрямі.

"Я проти того, що знов роздмухувати холодну війну. Я виступаю лише за те, щоби ми твердо обстоювали те, що ми вважаємо слушним у відносинах з Росією, і демонстрували б більшу прихильність до України, яка прагне стати членом Євросоюзу", - сказав він.

Паттен зазначає, що "було б дуже добре", якби керівники країн Євросоюзу разом з президентом США та прем'єр-міністром Канади "чітко б заявили б Росії (байдуже у якій спосіб - у приватний чи публічний) - що так не може поводитися голова Великої вісімки".

"Але проблема полягає в тім, що кожного разу, коли Росія вдається до подібної жорсткої і агресивної поведінки, їй ніхто не стає на заваді", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування