Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газове СПУ створили незаконно?

П'ятниця, 3 лютого 2006, 11:17

Новостворене газове СП "Укргазенерго" має серйозні ознаки монополіста, та й згоду на його створення надано з порушенням конкурентного законодавства.

Про це заявила екс-перший заступник голови Антимонопольного комітету Зоя Борисенко в інтерв’ю газеті "Дело"

"Безперечні докази монопольного становища наведені у статутних документах. Тільки лінивий не здогадувався, що створюється монополія на ринку постачання та реалізації в Україні природного газу", - зазначила Борисенко.

"І тут зайвим було наполегливо збирати конфіденційну інформацію про всіх засновників "РосУкрЕнерго". АМК не повинен був підміняти діяльність FATF. З точки зору конкурентного законодавства все і так було ясно. Комітет повинен був оперативно відмовити", - наголосила вона.

НОВИНИ ТаблоID

Екс-заступник голови АМК також вказала на те, що Кабмін, у свою чергу, повинен був створити комісію з числа незалежних експертів для оцінки позитивних і негативних наслідків такої "спірної концентрації".

"Лише після розгляду на засіданні Кабміну пропозицій зазначеної комісії з урахуванням виявлених нею позитивних і негативних наслідків можна було приймати важливе загальнодержавне рішення щодо створення газового СП", - наголосила Борисенко.

Натомість , за її словами, Кабмін створив лише робочу групу для відпрацювання статутних документів та узгодження окремих питань із відповідними міністерствами.

Борисенко також висловила сумнів у тому, що новостворене СП насправді не матиме жодного стосунку, як стверджують у "Нафтогазі", до газотранспортної системи України.

"У мене все ж виникає питання: як можна монопольно займатись реалізацією газу на території України і не мати ніякого відношення до її газотранспортної системи?", - запитала вона.

"Це ж очевидно майже всім, що для ефективної діяльності СП повинно мати інформацію про всі баланси газу, грошові потоки, а також відповідним чином впливати на роботу наших сховищ, диспетчерських служб і, врешті, на всю газотранспортну систему. Думаю, суспільство має право почути пояснення фахівців з усіх вищенаведених питань і мотивів прийняття рішення, яке кардинально впливає на економічну й політичну ситуацію в країні", - зазначила Борисенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування