Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За місце в Раді Вітренко піде в Генпрокуратуру

П'ятниця, 7 квітня 2006, 18:19

Блок Наталії Вітренко "Народна опозиція" вимагає від генерального прокурора Олександра Медведька порушити кримінальну справу за фактом фальсифікації результатів виборів 26 березня.

Про це лідер Блоку Вітренко заявила у п’ятницю на прес-конференції, повідомляє УНІАН.

Зокрема, Блок має претензії до ЦВК щодо методології підрахунків результатів виборів.

За словами Вітренко, в даному питанні її Блок ґрунтується на Європейських конвенціях про захист основних прав і свобод людини, на положеннях Конституції України і законів про вибори народних депутатів і депутатів місцевих рад.

Суть цих підрахунків полягає в тому, що вони здійснюються на підставі голосів, відданих "за" ту або іншу політичну силу, поділені на голоси, які віддано за загальне число партій і блоків, що брали участь у виборах.

Водночас, наголошує Вітренко, постановами ЦВК методологія, затверджена 16 березня - для підрахунку голосів на парламентських виборах і 30 березня – для місцевих виборів, полягає в тому, що кількість голосів, відданих за конкретні партії і блоки, ділиться на загальну суму голосів "за", плюс голоси "проти всіх" і недійсні бюлетені.

"Якщо із загальної суми, підрахованої таким чином, відняти голоси "проти всіх" і недійсні бюлетені, то одержаної різниці цілком достатньо, щоб наш блок вже був у парламенті. 3,04% тоді буде результат по нашому блоку", - заявила Вітренко.

При цьому, наголошує вона, для Блоку є винятково важливим встановити кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, що обчислюється складанням первинних протоколів про явку і видачу бюлетенів, мінус недійсні бюлетені.

Вітренко стверджує, що за даними ЦВК, ця кількість з 26 березня до сьогодні зросла з 25 млн. 2 тис. 988 до 25 млн.405 тис.

"Тобто майже півмільйона невідомо звідки раптом одержаних бюлетенів беруть участь в розрахунку підсумкових результатів", - зазначила Вітренко, додавши, що, якщо орієнтуватися на первинну цифру, то результат її Блоку на парламентських виборах становить 3,09%.

"Враховуючи те, що ЦВК дотепер не назвала цифру кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, не назвала цифру виданих бюлетенів для голосування, ми сьогодні направили звернення до Генпрокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за фактом фальсифікації виборів і бездіяльності голови ЦВК Ярослава Давидовича", - сказала вона.

Крім того, за словами Вітренко, ціла низка звернень і інформаційних запитів направлені до ЦВК.

Також Вітренко повідомила, що на сьогодні в Україні в 63 судах розглядаються позови представників Блоку з вимогами перерахунку голосів виборців на парламентських виборах.

Крім того, ще "два-три десятки" позовів розглядаються в контексті перерахунку голосів на виборах до місцевих органів влади, - додала вона.

"Відбулася крадіжка наших голосів", - заявила Вітренко, наголосивши, що у її Блоку є "незаперечні докази" того, що він пройшов 3%-й бар`єр на виборах до парламенту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування