Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС не карає Росію за Україну і просить готувати більше газу

Вівторок, 2 травня 2006, 18:59

Євросоюз буде застосовувати до російської газової компанії "Газпром" такі ж правила конкуренції, як до будь-якої іншої європейської фірми.

Про це заявили міністр економіки головуючої в Євросоюзі Австрії Мартін Бартенштейн і член Європейської комісії, відповідальний за питання енергетики, Андріс Пієбалгс у листі, направленому ними міністру промисловості й енергетики Росії Віктору Христенку.

"Правила, застосовувані до "Газпрому", не будуть відрізнятися від застосовуваних до інших компаній, зокрема, від правил у сфері конкуренції, що випливають із європейських договорів", - стверджують представники ЄС.

Як відзначається в листі, ЄС визнає, що Росія (і "Газпром") була й залишається надійним постачальником природного газу для країн ЄС. "Це важливо, тому що ЄС можуть знадобитися більші поставки російського газу", - відзначається в документі.

Крім того, у листі повідомляється, що довгострокові контракти на поставку газу можуть забезпечити істотні інвестиції до Росії, "яка повинна бути готова задовольнити майбутній попит".

"Співробітництво ЄС і Росії взаємовигідне, тому що Росія, з одного боку, має потребу в передбачуваності ринку ЄС, і ЄС, з іншого боку, повинен бути впевнений у безперебійності поставок", - підкреслюється в листі.

Крім того, відповідно до тексту листа, ЄС підкреслює, що транзитна угода до Енергетичної хартії - це "цінний механізм, що може забезпечити підставу для довгострокового управління більш широким європейським ринком енергоресурсів, включаючи такі проблеми, як право транзиту й доступу третіх країн".

Як повідомлялося, у неділю офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що Євросоюз через конфлікт між Росією й Україною намагається обмежити присутність російської компанії на європейському ринку.

"Ми постійно чуємо погрози в нашу адресу у відношенні того, що нам потрібно обмежити доступ на ринки, обмежити нашу частку на європейському ринку. Чи це не погроза у відношенні нас, а не з нашого боку?" - підкреслив Купріянов.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: