Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк обіцяє, що бензин подорожчає не більше, ніж на 20 копійок

Середа, 7 червня 2006, 16:52

Міністр економіки Арсеній Яценюк не виключає незначного коливання цін на нафтопродукти у літні місяці.

"Травень ми пройшли з ціною в середньому 4 грн. за 1 літр А-95. Далі усе буде залежати від світової кон'юнктури... Може бути незначна волатильність цін, але вона буде в рамках 20 копійок", - сказав він в ефірі телеканалу "Інтер".

У той же час, за словами міністра, попит на паливо в осінні місяці знижується, і це може привести до стабілізації цін на ринку нафтопродуктів.

"Якщо і буде тимчасовий ріст цін, то в будь-якому випадку в другій половині 2006 року вони стабілізуються", - резюмував Яценюк.

Раніше міністр палива й енергетики Іван Плачков зауважив, що ціни на нафтопродукти в Україні будуть рости у випадку подорожчання нафти на світових ринках.

Він зазначив, що коливання цін на моторне паливо чітко залежать від коливань світових цін на нафту.

"Сьогодні ми забезпечили цю пропорційність, якщо буде підвищуватися ціна на нафту, буде підвищуватися ціна на світлі нафтопродукти", - сказав міністр.

Плачков також заявив, що уряд України створив всі умови для недопущення штучного підвищення цін на бензин у країні шляхом змови виробників або трейдерів.

У той же час Яценюк попередив, що переговорний процес щодо можливого підвищення ціни на природний газ, що постачається в Україну, буде вестися з позиції її прив'язки до вартості транзиту газу по території України.

"Ми не відмовляємося від переговорного процесу з ціноутворення, але цей переговорний процес має дві сторони: ціноутворення по газу і ціноутворення по транзиту - це об'єктивно прив'язані речі", - зазначив міністр.

Він у черговий раз заявив, що українська економіка не витримає одноетапного підвищення ціни на імпортований газ до 230 дол. за 1 тис. куб. м.

"Економіка не в змозі переварити таку ціну. Збільшення цін - це об'єктивний процес, адже є світова кон'юнктура, але ключове питання - як швидко це робиться", - зауважив Яценюк.

За його словами, Мінекономіки прогнозує, що інфляція в 2006 році не перевищить 11%, незважаючи на вплив росту вартості імпортованого газу на економіку.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування