Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Податківці скаржаться на "Нафтогаз", Донецьк і оффшори

Четвер, 3 серпня 2006, 10:33

Останнім часом НАК "Нафтогаз України" і низка підприємств нафтогазової галузі скоротили відрахування в бюджет через несплату податків.

Про це в інтерв'ю "Делу" повідомив голова Державної податкової адміністрації Олександр Кірєєв.

"Сьогодні набагато менше стали платити підприємства нафтогазової галузі. Зокрема, ми відзначаємо сильне скорочення сплати податків з боку НАК "Нафтогаз України", хоча планування доходів цієї компанії робилося на основі торішньої цінової ситуації", - сказав він.

Водночас, за словами Кірєєва, план надходжень у бюджет за рахунок оподатковування за сім місяців перевиконано на 9%.

"Але це завдяки перевиконанню плану надходжень по ПДВ (на 2,9 млрд. грн.), тоді як по податку на прибуток недовиконання плану збільшується, і сьогодні сягло 1,8 млрд. грн. Найбільше турбує податок на прибуток. Тільки за липень на 300 млн. грн. зменшені його виплати по нафтогазовій галузі, через погіршення ситуації в самій галузі", - сказав він.

Кірєєв відзначив проблему, пов'язану зі скороченням податкових надходжень від підприємств, зокрема Дніпропетровської і Донецької областей.

"У країні істотно змінилася місцева влада, вона по-іншому працює з бізнес-групами, і ту увагу до податкових зборів, яка була на початку року, сьогодні влада не скрізь в областях приділяє. Думаю, практика минулого повертається", - сказав він.

"Але головна причина в тому, що бізнес у нинішній ситуації невизначеності просто вирішив притримати гроші, очікуючи, що прийде новий уряд, який нібито буде грати за новими правилами. Є надія притримати гроші, раптом усе зміниться. Таким чином, бізнес зараз займається гаданням на кавовій гущі", - додав голова ДПА.

Основним методом ухиляння від сплати податку на прибуток Кірєєв назвав активізацію оффшорних операцій. "Їхній обсяг, за оцінками, зараз збільшився, можливо, у двічі", - сказав він.

Кірєєв також висловив стурбованість у зв'язку з рішенням Верховної Ради повернути податкові пільги і спеціальні економічні зони в тому ж вигляді, як у 2004 році.

"Звичайно, раціональне зерно є, але головне, що не почули депутати — це те, що ці спеціальні митні території повинні бути максимально огороджені від загальнодержавного податкового поля, з максимально прозорими митними правилами", - сказав він.

"У принципі, нічого поганого в СЕЗ нема, але при перетинанні вільної зони на територію держави Україна повинні бути встановлені чіткі митні правила, як на звичайній митниці", - відзначив Кірєєв.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування