Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник звинувачує Януковича у відступі – рівно на 10 кроків

Середа, 8 листопада 2006, 14:41

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що інфляція цього року може сягнути 14%.

Про це він сказав у середу на прес-конференції, присвяченій 100 дням роботи нового уряду, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За моїми оцінками, цього року інфляція може сягнути 14%", - відзначив Пинзеник. При цьому він підкреслив, що за останні три місяці показник інфляції в країні "стрімко зростає".

За словами екс-міністра, за цей же період темпи інфляції в три рази вищі, ніж були в середньому за січень-липень 2006 року. Пинзеник відзначив, що в січні-липні середній показник інфляції склав 3,8%.

Екс-міністр охарактеризував роботу 100 днів уряду Віктора Януковича як "десять кроків уряду, що відкидають Україну назад в економічному і соціальному розвитку".

За його словами, результатами "ніби-то економічного росту" користується "вузьке коло громадян" - окремі бізнес-структури, - оскільки збільшення зарплати для простих громадян немає.

Пинзеник відзначив, що дії уряду Януковича приводять до зростання державного боргу і збільшення дефіциту бюджету на 2007 рік, збільшення податкового тиску, неповернення ПДВ експортерам, невиконання поточного бюджету, погіршення інвестиційного клімату, ручного режиму розподілу держкоштів.

Говорячи про газову політику і політику формування ціни в комунальній сфері, Пинзеник сказав, що тарифи на житлокомпослуги підвищуються непропорційно підвищенню цін на газ.

За його словами, у складових цін на комунальні тарифи домінуючою є ціна на газ, однак вона не є основною. Так, за інформацією екс-міністра, ціна на газ зросла в 2,3 рази, а комунальні тарифи - у 3-3,5 рази.

Пинзеник нагадав, що торік ціна на газ зросла на 45 доларів - з 50 до 95 за 1 тис. куб. м за імпортований газ. Зараз ціни зросли ще на 35 доларів при тому, що торік мінялася ставка за транзит газу з 1,30 до 1,60 доларів, що було еквівалентно 22 млрд. куб. м газу.

У цьому ж році, за словами Пинзеника, ставка транзиту на газ не змінилася, у результаті чого "Україна втратила 7 млрд. грн. за транзит".

На уточнююче запитання, екс-міністр, з натяком на "РосУкрЕнерго", відзначив, що не бачить жодної "гарної перспективи в газових питаннях, поки Україні буде поставляти газ Швейцарія", яка його не видобуває.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування