Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Росії вважають, що Україна не вміє користуватися газовими важелями

П'ятниця, 8 грудня 2006, 17:00

Екс-радник президента Росії Андрій Ілларіонов вважає, що на початку 2006 року Київ мав відстоювати свої газові інтереси до кінця, тому що "Газпром" технологічно не міг би припинити подачу газу.

"У транзитної держави, через територію якої в країни Західної Європи постачається 85% газу, є важелі геополітичного впливу, просто потрібно вміти ними користуватися", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Контракти".

"Переконаний, що "Газпром", навіть якби захотів, не зміг би призупинити постачання газу. Це було неможливо технологічно. А значить, у січні 2006 року Києву потрібно було стояти до переможного кінця", - додав екс-радник.

За словами Ілларіонова, "прив'язка ціни на газ до ціни на транзит абсолютно логічна, хоча б тому, що компресорні станції, які транспортують газ, його ж і споживають".

"За останні кілька років обсяги газу, який Україна отримує за транзит, упали з 45% до 15% від обсягу, що прокачується. Тим часом "Газпром" стягує з російських трейдерів мінімум 35% прокачуваного газу", - відзначив екс-радник.

"Загалом, існуюча ставка транзиту російського газу через територію України в 2,5 рази нижча за ту, за якою аналогічні послуги надає "Газпром", - додав він.

При цьому Ілларіонов заявив, що не вірить у те, що "Москва допустить НАК "Нафтогаз України" або інші українські компанії до розробки російських газових родовищ".

"Думаю, що з керівництвом "Газпрому" потрібно розмовляти зрозумілою їм мовою – "ми вам, ви нам". Головне при цьому - вивести за рамки переговорів претензії нашого монополіста на вашу ГТС. Інакше в ході наступних переговорів Києву торгувати буде нічим", - додав він.

Також екс-радник констатував, що "посередництво швейцарської компанії "РосУкрЕнерго" обходиться бюджету Росії в сотні мільйонів недоотриманих доларів".

"До 1 січня 2006 року "Газпром" поставляв газ в Україну за ціною 50 дол. за тис. куб. м, з 1 січня - постачання газу переключили на тоді маловідоме ТОВ, зареєстроване у швейцарському кантоні Цуг, і встановили нову ціну на газ для України – 95 дол. за тис. куб. м", - нагадав Ілларіонов.

"Люди, що стоять за "РосУкрЕнерго", від цього, безумовно, виграли. Я прекрасно розумію мотиви підписантів нових газових угод з боку Кремля - розірвати вигідну для України зв'язку ціна-транзит", - зазначив екс-радник.

"Однак мене, з одного боку, дивує, що ваша влада погодилася на це, а з іншого боку - бентежить те, що "РосУкрЕнерго" платить у держбюджет РФ усього 1 млн. євро щорічно. "Газпром" свого часу платив близько 1,5 млрд. дол.", - додав він.

"Утім нашого монополіста можна назвати державним лише умовно - реально "Газпром" контролює не держава", - зауважив екс-радник.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: