Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Азаров газову трубу не продасть, а помінятися може

Понеділок, 5 лютого 2007, 10:44

Перший віце-прем'єр Микола Азаров закликає не спекулювати на газовій темі.

Про це він заявив в інтерв'ю "Время новостей".

"Можу запевнити, що жоден уряд ніколи і нікому не продасть у власність українську ГТС. Мова йде про спільне управління ГТС в обмін на вигідні умови по її реконструкції, тоді як нині гроші на це дають українські платники податків", - заявив Азаров.

За його словами, "політик-аутсайдери, які опинилися не при справах, підняли в Україні галас навколо цього питання".

"Народ лякають тим, що в обмін за видобуток газу на російській території Україна продасть свою газо-транспортну систему (ГТС) Росії", - вважає Азаров.

"Але вони чомусь не нагнітають пристрасті навколо розробки Україною родовищ у Лівії або в Туркменістані, хоча для постачань цих енергоресурсів немає транспортних потужностей. При цьому ніхто не думає про проблеми комунальної сфери і промисловості, які не витримають ринкових цін на російський газ, що перевищують для Європи 300 дол. за тис. кубометрів", - додав Азаров.

За словами Азарова, участь України в розробці російських родовищ дозволить одержувати більш дешевий російський газ по вже існуючих трубопроводах.

У той же час Азаров скептично оцінив перспективи участі України в Єдиному економічному просторі разом з Білорусією, Казахстаном і Росією.

"Україна втратила час, а з ним і великі можливості. З подачі уряду Юлії Тимошенко й екс-глави МЗС Бориса Тарасюка переговори про входження в ЄЕП у 2005 році були припинені. Тим часом далеко вперед просунулося співробітництво в рамках ЕврАзЕс, де об'єднані країни з могутніми енергетичними ресурсами", - заявив віце-прем'єр.

"У підсумку Україна має негативне сальдо платіжного балансу і збиток від втрати величезних східних ринків. Тепер потрібно, щоб країни ЄЕП відчули економічну потребу для поновлення співробітництва з Україною. Наші партнери поки не знайшли такої мотивації і до України не зверталися", - відзначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування