Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Януковичу і К° сподобалося піднімати ціни на газ, а заодно і на світло

П'ятниця, 9 лютого 2007, 09:22

Нацкомісія регулювання електроенергетики заявила про плани нового підвищення тарифів на електроенергію для населення на 33%, промисловості – на 17-18%, також на 15-20% подорожчає для населення й газ.

Для промислових споживачів підвищення ціни на газ поки не планується, пише Комерсант-Україна.

Тарифи на електроенергію для населення будуть підвищені цього року тричі - на 10% у червні, вересні і грудні 2007 року – загальний ріст, таким чином, складе близько 33%.

Комісія також планує ввести диференційовану оплату за електроенергію. У НКРЕ вже розроблена постанова, відповідно до якої для населення, яке споживає до 125 кВт/год на місяць, ціни на електроенергію залишаться колишніми.

Раніше подібна схема ціноутворення була застосована на газовому ринку. Тоді аналітики назвали її антиринковою, оскільки світова практика передбачає зниження цін при збільшенні споживання газу й електроенергії.

"У світі газ і електроенергія дорожче за все обходиться населенню, а промисловість платить за неї менше, оскільки обсяг споживання в неї вище", – пояснює член комітету з ПЕК Верховної Ради Віктор Тополов.

У той же час, за словами голови НКРЕ Сергія Титенка, уже 18 лютого Кабмін має намір знову ввести диференційовані тарифи на електроенергію для цієї категорії споживачів, скасувавши таким чином існуючий порядок - дію на всій території України єдиного тарифу на електроенергію.

За даними Мінпаливенерго, після повернення до старої практики стягування тарифів промислові підприємства більшості регіонів (18 областей країни) стануть платити за електроенергію на 17-18% більше, а сім промислових областей будуть платити за електроенергію майже на 20% менше.

На думку учасників ринку, на цьому подорожчання електроенергії для населення і промисловості не закінчиться. "Оскільки ціна на сировину для компаній, що генерують, (газ, вугілля, уран) росте, будуть рости і тарифи на електроенергію", - відзначили у прес-службі ВАТ "Західенерго".

Подорожчає цього року не тільки електроенергія, але і газ. За даними джерела видання, у департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості до кінця року планується підвищення ціни на газ для населення на 15-20%.

"Нинішні розцінки забезпечують газовидобувачам рентабельність у чотири-п'ять відсотків, що не дозволяє реінвестувати в нарощування ресурсної бази. Тому подорожчання цього року обов'язково буде, але через соціальний фактор не перевищить 20 відсотків", - відзначило джерело.

Як відомо, для потреб населення в Україні продається винятково газ власного видобутку.

Єдиний вид тарифів, який збережеться на встановленому рівні, – ціна газу для промисловості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: