Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За українців, яким не дали віз, заступилися у Європарламенті

Вівторок, 20 березня 2007, 20:03

Президента Європарламенту Ханса-Герта Поттерінга просять втрутитися в ситуацію з групою українських гостей, яким посольство Бельгії у Києві відмовило у візах для відвідання Європарламенту на запрошення євродепутата Міхала Томаша Камінські.

Про це заявив сам Камінські, який додав, що надіслав на ім`я Поттерінга листа, в якому виклав факт відмови у видачі віз групі з 45 українців, повідомляє УНІАН.

"Я думаю, що він відповість на мій лист і як президент парламенту зробить якісь кроки у зв`язку з тим, що чинить бельгійська влада. Я сподіваюся, що буде звернення безпосередньо до бельгійських властей", - сказав Камінські.

Він також підкреслив, що для нього ця ситуація має й другий аспект: чи мають право бельгійські власті втручатися в діяльність Європарламенту шляхом відмови у візах гостям цієї організації.

"Здається, за всіма законами ЄС ніяка влада ніякої країни-члена ЄС не має право впливати на внутрішню роботу парламенту. А це відноситься до внутрішніх правил і внутрішньої роботи парламенту, які гості приїжджають", - сказав Камінські.

Депутат висловив обурення тим, що групі з 45 осіб було відмовлено у візах без офіційного пояснення причин.

"Як можна так ставитися до цивілізованих людей, які хотіли приїхати, заплатили гроші – по 35 євро з людини (вартість візи), а вони навіть не пояснюють ніякої причини, чому вони відмовляють у візах", - сказав Камінські.

"І це – образа для гостей, це – образа для Європарламенту, здається, тому я ще раз хотів би підкреслити: бельгійські власті, я думаю, не мають права впливати на те, кого депутати запрошують в Європарламент", - додав він.

Камінські також зазначив, що це вже друге таке рішення бельгійських властей. Перше було прийняте в листопаді 2006 року, коли була сформована перша група українських гостей, які також не змогли потрапити до Брюсселю.

Другій групі, сформованій наприкінці 2006 року, вдалося одержати візи, а третя група дістала відмову. Депутат Європарламенту висловив думку, що таке рішення бельгійських властей дає дуже негативний сигнал Україні.

"Ми створили дуже цікаву програму з НАТО, з ЄС, і я шокований тим, що бельгійські власті не тільки відмовили молодим людям, щоб вони приїхали і познайомилися з роботою європейських інституцій, а й тим, що вони навіть не назвали ніякої причини відмови", - наголосив депутат.

За його словами, поїздка мала бути профінансована Європарламентом з коштів, які виділяються кожному депутату на запрошення гостей зі своїх регіонів.

Камінські уточнив, що група польських депутатів минулого року звернулася до Європарламенту з проханням використовувати частину коштів, призначених для них, на запрошення гостей, витрачати на гостей з України і дістала схвалення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування