Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європі пропонують кинути Україну на призволяще

Понеділок, 9 квітня 2007, 15:15

На сьогоднішній день не варто перетворювати українську кризу в міжнародну проблему і краще залишити Україну у спокої.

Про це в понеділок пише впливова іспанська газета "El Pais", повідомляє "InoPressa".

Іспанська газета вважає, що "було б необачно з боку ЄС, Росії або США намагатися виступити як посередникам у конфлікті, не пов'язаному із занепокійливим протиставленням Схід – Захід".

"Небезпека в тому, що київські політики, захоплені своїм протистоянням, втратять контроль над регіонами, залишивши їх на милість місцевих еліт, розділених між проросійським сходом і проєвропейским заходом України, і мова може піти про процес розпаду країни", - сказано в статті.

Тому "сьогодні краще залишити Україну в спокої", зазначає іспанська газета.

"Внутрішня боротьба ведеться за те, якою республікою буде Україна: парламентською, як хоче (премєр Віктор) Янукович, чи президентською, як наполягає глава держави (Віктор Ющенко)", - також сказано в статті.

На думку іспанського видання, позачергові вибори, "якщо вони відбудуться, можна розглядати як народний референдум на користь однієї з цих позицій".

Водночас, відзначає газета, відмова Ющенка відкликати свій указ "загострила політичну обстановку, що може ще більш поглибитися після того, як суд, що має у своєму розпорядженні один місяць, оголосить вердикт".

"Цей конфлікт став відображенням незрілості, нетерплячості і короткозорості першого покоління пострадянських керівників, що стали адептами демократії, – це стосується як президента й його колишньої спільниці Юлії Тимошенко, що також виступає за нові вибори, так і прем'єр-міністра", - пише "El Pais".

На думку іспанських журналістів, "те ж можна сказати і про багатьох депутатів Верховної Ради, що переходять із фракції у фракцію в залежності від того, куди подмуть вітри влади і грошей".

"Ющенко розбазарив народну довіру після виборів березня 2006 року, не зумівши сформувати уряд разом з партією Тимошенко... Янукович скористався своєю більшістю в Раді для підриву повноважень президента, вже обмежених конституційною реформою...", - відзначає видання.

Як відомо, раніше міністр закордонних справ Іспанії Мигель Анхель Моратинос, що головує в ОБСЄ, висловив стурбованість у зв'язку з політичною ситуацією в Україні і пообіцяв уважно стежити за її розвитком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування