Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вищій раді юстиції загрожує розпуск

Середа, 27 червня 2007, 08:48

Вища рада юстиції, якій наприкінці травня парламент віддав право призначати глав судів і їхніх заступників, опинилася під загрозою розпуску.

Як пише в середу газета "Дело", на загальнонаціональному з'їзді у вівторок судді вирішили просити державні і профільні установи, що формують ВРЮ, відкликати з ради свої квоти.

Якщо парламент, президент, а також представники юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ, адвокати і співробітники прокуратури на своїх конференціях виконають прохання суддів, ВРЮ стане нелегітимною, зазначає видання.

Керівник Верховного Суду Василь Онопенко, голова Ради суддів Петро Пилипчук, інші керівники судової влади наполягають, що призначенням суддів повинні займатися самі судді в особі Ради суддів, а ВРЮ необхідно відсторонити від цієї функції.

На думку судового керівництва, остання ухвалює заангажовані рішення щодо призначення, стягнення і звільнення суддів, украй заполітизована, а її повноваження в призначенні суддів на адміністративні посади суперечать закону про судоустрій і Конституції.

Присутня на з'їзді голова ВРЮ Лідія Ізовітова, яка вважається близькою до члена ВРЮ Віктора Медведчука, спростовувала всі звинувачення.

Після пропозиції заступника голови Ради суддів Олександра Волкова розпустити ВРЮ шляхом відкликання її членів, вона терміново набрала чийсь номер телефону, відзначає видання.

Як відомо, у травні Конституційний Суд позбавив президента права призначати суддів на адміністративні посади. 30 травня парламент своєю постановою віддав цю функцію Вищій раді юстиції.

Судді оскаржили постанову парламенту в суді наступного дня і 1 червня ухвалили рішення взяти ці повноваження на себе.

Судді стверджують, що Вища рада юстиції з колегіального органу перетворилася в одну політичну партію – з 20 членів 15 завжди голосують "за вказівкою", що нерідко призводить до "політичної розправи" над недогідними суддями.

У минулу п'ятницю Рада суддів самостійно заповнила понад 50 із 300 вакансій на адміністративних посадах у судах.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування