Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович взяв за принцип не визнавати укази Ющенка

Середа, 6 червня 2007, 18:28

Міністерство юстиції вважає неконституційним указ Президента про призначення позачергових парламентських виборів на 30 вересня.

Про це сказано в юридичному висновку Мін'юсту, текст якого мають Українські новини.

За висновком, видання указу порушує низку положень Конституції.

Зокрема, Конституція говорить, що позачергові вибори призначаються Президентом і проводяться в період 60 днів від дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень парламенту.

Також, на думку Мін'юсту, відсутні підстави дострокового припинення повноважень Ради, а тому відсутні підстави для ухвалення рішення про призначення дострокових виборів.

Крім того, у повідомленні зазначається, що рішення керівництва органів блоків Юлії Тимошенко й "Наша Україна" про дострокове припинення повноважень депутатів Ради не є достатньою підставою для визнання факту неповноважності парламенту.

За законом про вибори народних депутатів, у разі припинення повноважень депутата в строк не раніше ніж на 6-й день від дня ухвалення відповідного рішення Центральна виборча комісія ухвалює рішення про визнання обраним депутатом наступного по черговості кандидата в депутати у виборчому списку відповідного блоку.

Якщо черговість для отримання депутатського мандата вичерпана, депутатський мандат залишається вакантним для проведення чергових або позачергових виборів.

Мін'юст зазначає, що на момент видання указу Президента були відсутні відповідні рішення ЦВК про підтвердження факту наявності 151 вакантного депутатського мандату, а виходить, затвердження про неможливість поновлення двох третин від конституційного складу Ради неприпустимі.

Як відомо, у вівторок указ Президента Віктора Ющенка про призначення позачергових виборів Верховної Ради на 30 вересня набув чинності.

В указі також сказано, що він видається для реалізації спільної заяви Ющенка, голови Верховної Ради Олександра Мороза й прем'єр-міністра Віктора Януковича про негайні заходи, спрямовані на розв'язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів парламенту від 27 травня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування