Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціалісти просять Медведька покарати Ющенка і Ко за "ролики"

Вівторок, 3 липня 2007, 14:13

Депутат 5 скликання від СПУ Ярослав Мендусь звернувся до Генеральної прокуратури з приводу транслювання рекламних роликів на підтримку президента Віктора Ющенка та пропрезидентських політичних сил.

У листі до генпрокурора Олександра Медведька, оприлюдненого прес-службою Соцпартії, він звертає увагу на те, що з 21 червня "в ефірі основних телерадіоканалів під виглядом соціальної реклами регулярно транслюються рекламні ролики, що фактично виражають підтримку президентом Ющенком пропрезидентських політичних сил", зокрема, НСНУ.

Водночас, за словами Мендуся, "дається негативна оцінка діям голови Верховної Ради Олександра Мороза та прем’єр-міністра Віктора Януковича".

Мендусь нагадує, що закон про рекламу забороняє використовувати або імітувати зображення державних герба та прапора, а також вміщувати зображення фізичної особи чи використовувати її ім’я без згоди цієї особи.

"У даному випадку ці вимоги порушені, чим завдається істотна шкода авторитету державних символів, порушуються права та законні інтереси Мороза та Януковича, зображення яких використовуються у рекламі", - зазначає соціаліст.

"Зважаючи на це, незаконні дії службових осіб секретаріату президента, які, перевищуючи свої службові повноваження, змусили засоби масової інформації розмістити рекламу, мають ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 365 ("Перевищення влади або службових повноважень") КК", - наголошує він.

Мендусь вважає, що ролики, хоча й транслюються під виглядом соціальної реклами, "спрямовані не на "досягнення суспільно корисних цілей", а на спонукання громадян до підтримки пропрезидентських сил на виборах, що, ймовірно, відбудуться 30 вересня".

"Фактично розміщені матеріали носять характер передвиборчої агітації, і їх розміщення поза часовими рамками виборчого процесу, із порушенням правил виборчого законодавства щодо ведення передвиборчої агітації грубо порушує принципи виборчого права", - зазначає Мендусь.

"Незаконне розміщення рекламних матеріалів може спотворити волевиявлення виборців на виборах і у зв’язку із цим характеризується високим ступенем суспільної небезпечності", - наголошує він.

Крім того, Мендусь непокоїться, що при розміщенні згаданих роликів могло мати місце "примушування ЗМІ до розміщення матеріалів, причому безоплатного".

"Якщо це припущення підтвердиться, має місце перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, перешкоджання діяльності інших суб'єктів виборчого процесу, поєднане з примушуванням, що вчинене службовою особою з використанням свого службового становища", - зазначає він.

Мендусь наголошує, що це підпадає під карні статті і просить "вважати дане депутатське звернення також повідомленням про вчинення злочину", провести перевірку, прийняти рішення відповідно до кримінально-процесуального законодавства та поінформувати його у встановлений термін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: