Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" створює чергову "доньку" для АЗС

Середа, 1 серпня 2007, 18:33

НАК "Нафтогаз України" має намір створити дочірню компанію, в якій буде зосереджене керування бензиновими і газовими автозаправними станціями.

Про це повідомляє "Економічна правда" із посиланням на джерело з керівництва нафтогазового монополіста.

За словами співрозмовника, зараз у НАК "Нафтогаз України" розробляється проект відповідної постанови Кабінету міністрів.

Необхідність у новій структурі, за словами співрозмовника, продиктована неефективністю управління мережею заправних станцій, котра наразі здійснюється через компанію "Укравтогаз". Неефективність виражається насамперед у відсутності якого-небудь помітного розвитку.

Так, якщо на 1 грудня 2001 року в Україні налічувалося 87 державних газових АЗС у складі ДК "Укртрансгаз" і 14 приватних, то на 1 липня 2007 року було 89 державних газових АЗС й 139 приватних.

"Тобто НАК "Нафтогаз України" зосередилася на видобутку і транспортуванні газу, випустивши з виду роздрібний продаж. Нова компанія, сконцентрувавши в себе весь рітейл, зможе вирішити це завдання", - вважає співрозмовник.

Передбачається, що через якийсь час створювана дочірня компанія має вийти на показник 150 бензинових і 150 газових АЗС. На сьогодні в управлінні НАК "Нафтогаз України" є 6 діючих бензинових АЗС і ще 6 перебувають у стадії проектування.

Видання відзначає, що для реалізації настільки амбіційних планів НАК "Нафтогаз України" повинен мати перед конкурентами безумовну перевагу: "У чому вона може складатися? Відповідь лежить на поверхні - у ціні".

"Але для того, щоб зробити вартість газу на своїх заправках значно нижчою, ніж в інших учасників ринку, потрібно наповнити резервуари АЗС дешевшим газом. Тобто власного видобутку. А він, відповідно до діючого законодавства, може використовуватися тільки для населення і бюджетних організацій", - пише "ЕП".

"Навіть підприємства комунальної теплоенергетики змушені купувати імпортне паливо. Звісно, за більш високою ціною. Тому питання - чи погодиться Кабмін зробити виключення для майбутньої "дочки" "Нафтогазу України", - залишається відкритим".

Серед попередніх ініціатив "Нафтогазу" видання нагадує створення дочірньої компанії "Газ-тепло" для керування комунальними підприємствами теплоенергетики. Фіналом її діяльності стало доведення зазначених підприємств до банкрутства.

Причому така ситуація була створена штучно, без об'єктивних на те передумов, відзначає ГлавКРУ, що вивчало роботу ДК "Газ-тепло". Закономірно, що в підсумку Кабмін, ознайомившись із доповіддю контрольно-ревізійного відомства, ухвалив рішення щодо ліквідації "дочки".

На думку експертів, головна проблема вітчизняних монополій у відсутності єдиної довго- і середньострокової стратегії економічного розвитку, яка була б обов’язковою для виконання не залежно від політичного складу урядів. Відтак подекуди державні компанії витрачають кошти на реалізацію завдань, котрі не є окупними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування