Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко боїться "тотального контролю" двох "вождистських" партій у Раді

П'ятниця, 21 вересня 2007, 13:43

Лідер блоку "Наша Україна – Народна самооборона" Юрій Луценко не дуже задоволений ходом виборчої кампанії через відсутність дебатів.

"...Немає дебатів. Для прийняття свідомого рішення треба не прапорами розмахувати й гасла проголошувати по телевізору, а зійтися на дебатах представникам влади й опозиції", - заявив він в інтерв’ю "Газеті по-українськи".

За словами Луценка, він би "запитав у влади, чому вони не виконали жодного зі своїх зобов’язань, і запропонував би свої підходи – однак вони не хочуть цього робити".

"Один (член Партії регіонів Ринат) Ахметов прозвітував: показав декларацію за 2006 рік. Він став багатшим на 800 мільйонів гривень. Вони зрозуміли: якщо й надалі так звітувати, то втратять увесь свій електорат", - зазначив він.

Водночас, за словами лідера НУ-НС він ще не відчуває, що виборча компанія завершується. "Я рахував дні тільки в перші шість місяців, а потім перестав. Позаду – 263 зустрічі, всього, думаю, до 300 дійдемо", - зазначив Луценко.

Він також зізнався, що головним у цих виборах для нього є розуміння, що ці вибори – проміжні.

"Цей парламент працюватиме років два... Або разом із президентськими виборами, або відразу після них, очевидно, оберуть новий. Завдання для теперішнього: нові Конституція, виборчий закон, податковий кодекс, радикальна реформа правоохоронної та судової систем", - зазначив Луценко.

При цьому він додав, що "це можна зробити і за рік... справа – за політичною волею".

Відповідаючи на запитання, чи, на його думку, Україна йде до трипартійності, Луценко відповів: "Думаю, так. Я боюся, щоб дві "вождистські" партії не отримали тотального контролю у Верховній Раді. Хоча взагалі виступаю за те, щоб ми із Блоком Юлії Тимошенко формували єдину політичну силу. Теоретично це можливо".

"Комуністи мають шанси. Для України добре, якщо вони будуть в опозиції. Тоді вони – конструктивна сила. Ще кажуть про (Володимира) Литвина. Але проходження дрібних партій створює небезпеку нового "блоку Мороза", тільки з іншим обличчям. Я боюся людей, які хочуть отримати золоту акцію, при цьому маючи 30-40 депутатів. Це небезпечно", - зазначив він.

Говорячи про розподіл посад у разі перемоги демократичних сил на виборах, лідер НУ-НС зазначив, що "якось поділяться", а "суддею", який вибиратиме кращих, буде президент. "Але міністерств, за які може розгорнутися боротьба, не так і багато. Це буквально два-три міністерства", - вважає він.

Водночас, на запитання чи спільна позиція НУ-НС та БЮТ означає, що прем’єром автоматично буде Юлія Тимошенко, Луценко зазначив: "На початку кампанії були можливі варіанти, але БЮТ спрацював потужніше в агітаційній кампанії... Однак це не має принципового значення. Має значення командна гра. Вона покаже, чи навчилися чогось демократи".

"Ми приречені на співпрацю, визнаючи силу одного і необхідність другого", - визнав також він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування