Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз і К° відправили Ющенку офіційне попередження

Вівторок, 4 вересня 2007, 13:31

Верховна Рада п'ятого скликання звертається до президента Віктора Ющенка з вимогою не вдаватися до регулювання ситуації з держзакупівлями шляхом видання указів, натомість конституційним шляхом посприяти введенню в дію відповідного закону.

Про це йдеться в постанові Верховної Ради, яку підтримали 257 депутатів.

"Верховна Рада закликає президента діяти виключно в конституційний спосіб, що унеможливлює видання ним указів нормативного характеру з питань закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти", - йдеться у документі.

У ньому так само відзначається унеможливлення "надання доручень будь-яким керівним державним органам та їх керівникам щодо тимчасового нормування на рівні підзаконного акту питань, які за Конституцією вимагають законодавчого регулювання і вже врегульовані".

Мороз нагадав, що у грудні 2006 року було ухвалено закон про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти: "Цей закон було підписано та офіційно оприлюднено президентом".

За його словами, одночасно на адресу голови ВР надійшов лист президента, в якому той запропонував парламенту підготувати вдосконалену редакцію закону і "забезпечити прийняття і офіційне оприлюднення до 15 серпня 2007 року".

"Зважаючи на це, у Верховній Раді було створено робочу групу, яка на основі зареєстрованих законопроектів підготувала єдиний проект, що 19 червня - за два місяці до терміну, який просив президент - був прийнятий як закон", - наголосив Мороз.

"Відповідно до вимог Конституції, офіційний текст прийнятого закону було направлено на підпис президенту, однак секретаріат президента неправомірно відмовився від його одержання", - додав спікер.

За його словами, "зазначене дає підстави стверджувати, що ситуацію із законодавчим регулюванням держзакупівель у секретаріаті президента прагнуть використати у політичній боротьбі, кінцевою метою якої є одноосібна узурпація державної влади, запровадження безмежної указотворчості".

Мороз відзначив, що "з метою ознайомлення в ЗМІ було розміщено фотокопії тексту зазначеного закону від 19 червня".

На переконання спікера, "в такий спосіб президент своєчасно відповідно до вимог законодавства зміг ознайомитися з текстом закону і не висловив жодних зауважень".

Враховуючи це та "особисту домовленість президента із Кабміном, що він підпише обов'язково цей закон", голова ВР звернувся з листом до президента "з проханням здійснити всі необхідні дії визначені Конституцією для прискорення набуття чинності цим законом".

"Однак до цього часу президентом не виконано вимог Конституції, згідно з якими закон вважається схваленим президентом і має бути оприлюдненим", - закінчив Мороз.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування