Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єврокомісія і українці Канади бачать виборчий прогрес

Понеділок, 1 жовтня 2007, 14:34

Європейська комісія відзначає високий результат явки виборців під час парламентських виборів в Україні 30 вересня.

Про це заявила на прес-конференції представник Єврокомісії Кріштіан Хуманн, повідомляє УНІАН з Брюсселю.

"Цифри демонструють високий результат явки на виборчі дільниці, що означає, що український народ продовжує використовувати демократичний інструмент виборів", - сказала вона.

За словами Хуманн, поки Єврокомісія не отримала офіційного звіту місії ОБСЄ щодо проведення виборів, а тому не може коментувати це питання.

Водночас вона додала, що Єврокомісія сподівається на швидку імплементацію результатів виборів і на те, що в Україні буде сформовано стабільний уряд і продовжиться курс реформ.

У свою чергу, місія спостерігачів Конгресу українців Канади відзначає певний прогрес у проведенні в Україні парламентських виборів за світовими демократичними стандартами.

Про це заявила голова місії Конгресу українців Канади Орися Сушко, представляючи попередній звіт про спостереження за виборами.

"Наша попередня оцінка показує, що в областях, в яких велося спостереження, були прийняті серйозні спроби відповідати прийнятим у світі стандартам для вільних, чесних і прозорих виборів... На нашу думку, ці вибори були кращі, ніж попередні. Є певний прогрес...", - зазначила вона.

Водночас, Сушко додала, що існували і серйозні недоліки в проведенні виборів.

За словами головного спостерігача місії Конгресу українців Канади Роман Хичій зауважив, що існували серйозні проблеми з точністю списків виборців, а також із голосуванням громадян, які виїжджали за кордон.

Крім того, через створення із запізненням деяких виборчих комісій члени цих комісій були недостатньо поінформовані про свої обов`язки і законодавче забезпечення виборчих процесів.

На думку спостерігачів від Конгресу українців Канади, порівняно з виборами-2006, у регіонах збільшилось зловживання адміністративним ресурсом.

За словами Хичія, також міжнародні спостерігачі стикалися з багатьма випадками залякування, переслідування та небажанням членів виборчих комісій співпрацювати.

Крім того, було багато скарг виборців про позбавлення їх права голосу через відміну голосування за відкріпними посвідченнями.

Водночас серед позитивів виборчого процесу Хичій відзначив те, що як електронні, так і друковані ЗМІ могли вільно надавати інформацію щодо виборчої кампанії, а виборча кампанія загалом проводилася без перешкод з боку представників влади.

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування