Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні пояснили, що це за клуб – "НАТО" і де його ядерна зброя

Понеділок, 5 листопада 2007, 12:08

Посол США в Україні Вільям Тейлор підкреслює, що можливий вступ України в НАТО залежить винятково від рішення українського народу.

"Це мають вирішувати українці. Жодна країна - член НАТО, ні США, ні Німеччина, ні Великобританія не збираються штовхати Україну в НАТО", - сказав він у понеділок у Києві, відповідаючи на питання студентів одного з київських вузів після проведення лекції.

"Якщо Україна не хоче, то НАТО - не місце для неї. Якщо Україна вирішить, що вона хоче приєднатися до НАТО, тоді двері для вас відкриті", - додав посол.

Тейлор відзначив важливість того, щоб українці були інформовані про те, що представляє із себе НАТО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"НАТО сьогодні не організація, що є опонентом Варшавському договору. НАТО - це клуб країн, що розділяють цінності демократії, ринкової економіки і спільних питань безпеки", - сказав він.

Посол відзначив, що українці повинні знати про те, що можливе приєднання країни до альянсу не означає обов'язкового розміщення на території України іноземних військових баз, ядерної зброї, а також не означає, що Україна повинна буде в обов'язковому порядку посилати своїх військових у "гарячі точки".

Він нагадав, що НАТО працює на принципах консенсусу і рішення приймаються при погодженій позиції всіх країн - членів альянсу.

Тейлор також звернув увагу, що після підтримки ідеї вступу в НАТО в українському суспільстві, після вирішення цього питання на державному рівні, Україна повинна буде спочатку приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО.

"Але приєднання до плану не є гарантією, що країна приєднається до альянсу. А якщо це навіть і відбудеться, то це може зайняти досить великий проміжок часу, це нешвидкий процес", - відзначив він.

Крім того, посол сказав, що "рішення почати процес зі вступу в НАТО, що не гарантує цього вступу, - на це рішення піде приблизно рік-два", повідомляє РИА Новости.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування