Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку готують у підпорядкування гвардію

П'ятниця, 9 листопада 2007, 07:51

Блок "Наша Україна-Народна самооборона" і Блок Юлії Тимошенко підготували проект нової редакції закону "Про Національну гвардію України".

Передбачається, що базу знову створюваного військового формування, напряму підпорядкованого президенту, складуть внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ, які після ухвалення закону будуть розформовані, пише "Комерсант-Україна".

У четвер робоча група, до складу якої входять експерти з НУ-НС і БЮТ, завершила підготовку низки законопроектів, серед яких і проект нової редакції закону "Про Національну гвардію України".

"Ми погодилися, що це важливе питання, яке вимагає врегулювання. А пропозиція щодо перейменування внутрішніх військ у Національну гвардію уже виходила від БЮТ", - сказав кандидат у депутати від БЮТ Віктор Швець.

"Основна зміна полягає у тому, що Національна гвардія буде підпорядкована безпосередньо главі держави, який є верховним головнокомандувачем", - повідомив кандидат у депутати від НУ-НС Микола Онищук.

У Партії регіонів вважають, що ініціатива НУ-НС і БЮТ не вплине позитивно на силові структури. "Усе це лише спроба підсилити президентську гілку влади", - переконаний кандидат у депутати Микола Джига.

Директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброювання Валентин Бадрак, у свою чергу, відзначає, що "формально ця ідея (створення Нацгвардії) уже реалізовувалася в Україні, але дуже суперечливо".

Бадрак припустив, що у створенні Національної гвардії зацікавлений у першу чергу глава держави.

"Для нього важливо мати підкорене собі військове формування. Адже при внутрішніх військах зі слабко керованим міністром внутрішніх справ президент почуває себе незатишно. Тому, з його погляду, такі дії зовсім зрозумілі і логічні", - вважає він.

У першій редакції закону "Про Національну гвардію України", ухваленого 1991 року, Нацгвардія, створена на базі внутрішніх військ, підкорялася Верховній Раді.

У 1995 році екс-президент Леонід Кучма підписав указ, яким перепідпорядкував Нацгвардію собі.

У 2000 році Верховна Рада ухвалила закон про розформування Нацгвардії. Тодішній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко пояснив це тим, що Нацгвардія, яка дублювала функції Міноборони, СБУ і прикордонних військ, "вичерпала свої можливості".

Після конфлікту в будівлі Генпрокуратури в травні цього року, президент Віктор Ющенко вивів ВВ з-під юрисдикції МВС, перепідкоривши їх президентові, а також неодноразово заявляв про необхідність установити повний президентський контроль над усім силовим блоком, зазначає видання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування