Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка думають, з газом уже нічого не зміниш, але якщо Тимошенко...

П'ятниця, 7 грудня 2007, 13:53

Переглядати газову угоду не має сенсу. В України є ще два роки, щоб адаптуватися до ринкової ціни на газ.

Про це на прес-конференції в п'ятницю заявив перший заступник голови секретаріату президента, представник президента в Кабміні Олександр Шлапак, повідомляє Ліга.

Шлапак вважає, що найбільш оптимальна для України конструкція газових домовленостей, задана угодою 2006 року, однак у ході останніх переговорів була встановлена нова, "важка" для України ціна за середньоазійський газ – $179,5.

Інший варіант, що запропонувала Росія, – розраховуватися за газ по європейській формулі. У такому випадку ціна на газ для України може піднятися до $210-220. Цей варіант, на думку Шлапака, є найбільш неприйнятним.

"Кращим виходом для України буде прийняти нову ціну ($179,5), якою б важкою для економіки вона не була", - додав він.

Разом з тим, Шлапак не виключив того, що новий глава уряду спробує переглянути угоду про ціну на газ для України.

"Якщо в Юлії Тимошенко з'являться якісь додаткові аргументи, які вона зможе запропонувати нашим партнерам, і якщо вдасться домовитися з російською стороною, і вона знизить ціну – вся Україна зааплодує такій домовленості", - сказав представник секретаріату президента.

"Хоча... документи підписані, умови важкі, але не найгірші. Україні треба звикнути, що ціна на газ буде зростати і досягне світового рівня", - пояснив він.

Шлапак також висловив думку, що ціну на газ для населення необхідно підвищити. "Моє глибоке переконання полягає в тому, що ціни на газ треба піднімати", - цитує його "Інтерфакс-Україна".

Шлапак підкреслив, що президент рекомендував уряду піднімати ціни на газ для населення поступово і "буде рекомендувати це і майбутньому уряду".

Як відомо, нова угода з Росією передбачає ціну на газ для України в розмірі $179,5 за тисячу кубометрів. Ставка транзиту підвищена на $0,1 - до $1,7 за тисячу кубометрів на 100 км.

Водночас, лідер БЮТ Юлія Тимошенко, кандидатура якої внесена президентом у парламент на посаду прем'єр-міністра, заявляла про те, що після формування нового уряду домовленості з Росією про умови поставок газу будуть переглянуті.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування