Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці з невідомим корінням нарахували Грузії перемогу опозиції

Субота, 5 січня 2008, 19:00

За даними опитувань громадян на виході з виборчих дільниць, проведених чотирма соціологічними організаціями на замовлення чотирьох грузинських телекомпаній, на президентських виборах у країні лідирує Михайло Саакашвілі.

Як повідомив у суботу журналістам один з керівників проекту Гія Нодія, за даними на 16:00 місцевого часу, Саакашвілі одержав 52,5% голосів, передає "Інтерфакс-Україна".

На другому місці кандидат від Об'єднаної опозиції Леван Гачечиладзе - 28,5%.

За ними ідуть: бізнесмен Бадрі Патаркацишвілі - 6%, кандидат від Лейбористської партії Шалва Нателашвілі - 5,5%, кандидат від партії "Нові праві" Давид Гамкрелидзе - 3,6%, економіст Георгій Маісашвілі - 0,8 %, кандидат від партії "Імеді" Ірина Саришвілі - 0,4%.

Нодія відзначив, що було опитано 7378 чоловік. З них 0,9% заявили, що ні за кого не проголосували, ще 23% тих, кому було запропоновано відповістити на запитання, відмовилися повідомити, за кого вони проголосували.

Опитування замовлені чотирма телекомпаніями Грузії - "Руставі-2", "Мзе", "Суспільне телебачення" й "Аджара", - які, як стверджує опозиція, контролює влада.

Разом з тим, опитування, проведене в рамках проекту "Екзіт-пол Грузія 2008", свідчить, що в президентській гонці лідирує лідер Об'єднаної опозиції Леван Гачечиладзе, що набирає 31% голосів.

Як повідомив керівник проекту, директор українського інформаційно-аналітичного центру "Загальноєвропейська справа" Леонід Білоусов, на другому місці екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі з 24.4%, на третьому кандидат у президенти Бадрі Патаркацишвілі з 20,3%.

Далі, за його даними, ідуть кандидат від лейбористської партії Шалва Нателашвілі (12,4%), кандидат від "Нових правих" Давид Гамкрелідзе (7,3%), кандидат від "Партії майбутнього" Гія Маісашвілі (0,6%) і кандидат у президенти Ірина Саришвілі (0,1 %).

Усього, за словами Белоусова, було опитано 10 тис. респондентів на 200 дільницях.

У передвиборному штабі Гачечиладзе заявили, що в ході президентських виборів їхній кандидат здобув перемогу.

У той же час, у штабах опозиційних кандидатів заявили про численні порушення в ході виборів.

За даними "Української правди", "Екзит-пол: Грузія 2008" й Інформаційно-аналітичний центр "Загальна європейська справа" практично не відомі в Україні. На виборах у Грузії працюють три групи соціологів і спостерігачів з України.

Разом з тим, голова Центвиборчкому Грузії Леван Тархнишвілі звинуватив центр "Загальна європейська справа" у порушенні законодавства, повідомляє РИА Новости.

За його словами, відповідно до Виборчого кодексу, організація повинна назвати методологію проведення exit-polls, замовника й джерела фінансування, якщо це не сам замовник. За його словами, подібне порушення закону карається адміністративними санкціями, при цьому ЦВК має право застосувати ці санкції у випадку надходження відповідної скарги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...