Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведько хоче залишити за прокурорами "нагляд"

Понеділок, 25 лютого 2008, 11:22

Генеральний прокурор Олександр Медведько виступає проти того, щоб органи прокуратури були абсолютно позбавлені права розслідувати кримінальні справи, а також за те, щоб прокуратура не керувала, але наглядала за слідством.

Про це він сказав в інтерв'ю "Комерсант-Україна", коментуючи концепцію реформування кримінальної юстиції, що обговорювалася на засіданні РНБО 15 лютого.

"Було прийнято рішення схвалити концепцію. Але водночас із критичними зауваженнями виступив перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш, виступив я. Ми переконували президента в тому, що її необхідно допрацювати", - розповів Медведько.

"Мої критичні зауваження стосувалися в основному ролі і місця прокуратури. Я був не згоден із тим, що прокуратура повинна управляти слідством. У концепції є розшифровка, що таке керівництво слідством. Одним із моментів є те, що прокурор повинен забезпечити нормальні умови роботи слідчому", - сказав він.

"Тобто я повинен забезпечити нормальні умови роботи слідчому в МВС, у Службі безпеки (саме ці відомства відповідно до концепції повинні проводити досудове слідство), але це ж не роль і не функція органів прокуратури, тому я проти цього. Я говорив, що прокурор повинен здійснювати нагляд над розслідуванням кримінальної справи", - пояснив свою позицію Медведько.

Крім того, керівник Генпрокуратури "проти, щоб органи прокуратури взагалі не мали права розслідувати кримінальні справи".

"Думаю, прокурор має право порушувати кримінальну справу, розслідувати її у відношенні того ж співробітника прокуратури або іншого правоохоронного органа, судді – так це й у Європі прийнято", - підкреслив Медведько.

"Я був проти того, щоб у випадку створення Антикорупційне бюро займалося координацією діяльності інших правоохоронних органів із розслідування всіх злочинів, що чиняться держслужбовцями. Але ж держслужбовці можуть вчиняти не тільки корупційні правопорушення!", - зазначив він.

Більше того, підкреслив генпрокурор, "функція координації закріплена за органами прокуратури, тому цим повинна займатися прокуратура".

"Такі розбіжності і призвели до того, що ми просили президента дати нам час, і Віктор Андрійович визначив термін – один місяць – для доопрацювання цієї концепції. Але ж це поки тільки концепція. На її підставі потрібно ще внести зміни в карно-процесуальне законодавство, вірніше, на моє глибоке переконання, потрібно ухвалити новий карно-процесуальний кодекс. Усе залежить від того, чи погодяться депутати з тим, щоб в органах прокуратури не було слідства", - зазначив він.

"Крім того, ми розробили і внесли законопроект "Про прокуратуру", у якому теж пропонуємо, щоб прокуратура займалася розслідуванням кримінальних справ тільки у виняткових випадках... Прокуратура має бути наглядовим органом. Водночас, є й супротивники цього... Як людина, що 12 років пропрацювала слідчим, я шкодую, що прокуратура не буде займатися розслідуванням. Але є Конституція", - додав Медведько.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування