Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"РосУкрЕнерго" замінять на іншого посередника?

Понеділок, 4 лютого 2008, 10:01

Член енергетичного комітету Верховної Ради Олександр Гудима (БЮТ) прогнозує, що на місці "РосУкрЕнерго" з'явиться новий посередник – компанія, у якій акціонерами виступлять напряму "Нафтогаз" і "Газпром".

Новій компанії можуть надати повноваження транспортування (зараз ці функції виконує "Укртрансгаз") і збереження газу в підземних сховищах, пише "Дело".

Водночас, на думку екс-радника президента з енергетичних питань Івана Діяка, нова угода між Росією й Україною повинна мати довгостроковий характер, наприклад, до 2010 року. При цьому документ має зафіксувати зростання цін на газ і його транзит територією України.

Усі опитані "Дело" експерти сходяться в думці, що перегляд газових угод у будь-якому випадку призведе до підвищення вартості газу для України і його транзиту нашою територією.

Як відомо, Тимошенко виступає за виключення компанії-посередника "РосУкрЕнерго" з газових відносин із Росією і перехід на прямі контракти.

За її словами, відповідне рішення вже підтримала Рада національної безпеки й оборони України.

Тимошенко стверджує, що "Нафтогазу України" будуть "повернуті усі права з реалізації газу на внутрішньому ринку", але ймовірно, "буде якийсь перехідний період".

У свою чергу, віце-спікер Держдуми РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв у п'ятницю заявив, що вважає за можливе укладання прямої угоди між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання газу.

Передбачається, що газові домовленості стануть однією з тем переговорів під час візиту президента Віктора Ющенка в Москву 12 лютого в рамках міждержавної україно-російської комісії.

Імовірно, що після попереднього узгодження між президентами майбутньої схеми і повернення глави держави в Україну з'явиться указ про негайні заходи з урегулювання газових відносин, зазначає "Дело".

Між тим, член комітету з ПЕК Верховної Ради Сергій Пашинський (БЮТ) зазначає, що у "РосУкрЕнерго" є газ у підземних газових сховищах, і це теж може стати предметом переговорів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування