Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вибори будуть, якщо БЮТ і "регіони" перепишуть Конституцію

Четвер, 17 квітня 2008, 17:20

Українські політологи поки не прогнозують розпаду парламентської коаліції.

"Криза коаліції буде поглиблюватися. Прийдешні очікувані конституційні бої стануть каталізатором цієї кризи", - заявив директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у четвер.

У той же час, Єрмолаєв відзначив, що сьогодні Україна "має справу з кризою політичного формату".

"Різні позиції, різні погляди, іноді взаємовиключні, але номінально коаліція зберігається, тому що діє договір. Учора Яценюк нагадав депутатам, що договір - це не просто політична угода - це частина законодавства. Поки в жодної з фракції коаліції немає достатньо сил, щоб піти на розрив договору", - підкреслив він.

На думку політолога, з огляду на те, що криза буде поглиблюватися, "головною слабкою ланкою знову стане НУ-НС, якій загрожує уже внутрішній юридичний розпад, аж до розриву відносин між засновниками".

"І от у випадку, якщо протягом найближчого місяця криза перенесеться на структури "Нашої України", на їх конфлікт, наслідком цього і може бути розрив договору, як результат розвалу НУ-НС у парламенті. Але це не відбудеться швидко, я думаю, цей процес займе добрий місяць-інший", - додав Єрмолаєв.

У той же час політолог виключив можливість відставки уряду у випадку можливого розпаду коаліції.

"Уряд зобов'язаний працювати до моменту створення нової коаліції і формування нового уряду. Цей уряд не може бути відставлений рішеннями президента, він не має таких повноважень", - пояснив Єрмолаєв.

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов підкреслив, що "сценарій розпаду коаліції неможливий".

Відповідаючи на питання про те, чи може загострення цієї кризи спричинити відставку голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, Карасьов відзначив: "Навіть зміна коаліції не обов'язково може викликати зміну глави Верховної Ради".

На думку Карасьова, "збереження і перебування на посаді глави Верховної Ради Яценюка дає можливість виходу з кризи, а з іншого боку є гарантією проти повної кризи парламентаризму".

"Нові парламентські вибори можливі в двох випадках. Перше: якщо Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко підуть на конституційну коаліцію і на прийняття нової Конституції. У зв'язку з цим буде повна криза парламенту в цьому складі", підкреслив він.

При цьому він додав: "Але все одно нові перевибори можливі в двох випадках. Або указ президента, або Партія регіонів і БЮТ у перехідних положеннях нової Конституції запишуть про необхідність нових виборів парламенту під нові повноваження. Однак обидві можливості поки що гіпотетичні".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування