Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія готується різко реагувати на Україну і НАТО

Середа, 2 квітня 2008, 10:41

У Росії негативно ставляться до планів по приєднанню до НАТО Грузії, України і Балканських країн і змушені різко реагувати на подібні ініціативи, заявив директор Департаменту загальноєвропейського співробітництва МЗС Росії Сергій Рябков.

"Ми переконані, що НАТО в тому вигляді, як вона зараз функціонує, це, насамперед, військовий Альянс. Для військового Альянсу приєднання нових членів - це автоматичне збільшення потенціалу і тієї території, що буде освоюватися цим блоком", - йдеться в інтерв'ю Рябкова "Голосові Росії", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як відзначає дипломат, "ми знаходимося в ситуації, коли мова йде про подальше просування дуже серйозної, могутньої і сучасної військової машини усе далі і далі, усе ближче і ближче до тих районів, що ми просто не можемо не відносити, у силу багатьох причин, до сфери власних серйозних інтересів".

"Ми змушені реагувати різко, прямо. Що і відбувається", - підкреслив він.

"Ні в кого сумнівів немає. Я підтверджую - Росія була, є і завжди залишиться різким супротивником механічного розширення НАТО, що не вирішує реальних проблем у сфері безпеки", - додав Рябков.

Він назвав "великою проблемою трансформацію Альянсу і його спроби претендувати на глобальну роль".

"Спроби відігравати роль структури, що заявляє про себе і діє на дуже віддалених напрямках у регіонах, де раніш НАТО не було присутнє. Проблеми зміни військового потенціалу, зокрема США, на територіях країн, що відносно недавно ввійшли в НАТО. Створення нових баз, створення третього позиційного району протиракетної оборони США в Польщі і Чехії. Усі ці теми відкидають дуже серйозну тінь на наші відносини, ускладнюють їх", - сказав Рябков.

"І, узагалі ж, поки не ясно, що переважить: позитив чи ці труднощі, які в останні роки накопичувалися", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування