Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС розповів, у якому випадку Медведько може одержати компенсацію

Вівторок, 8 квітня 2008, 15:01

Генеральний прокурор може бути звільнений тільки за згодою Верховної Ради або ж на підставах зазначених у законі про прокуратуру.

Про це заявив суддя КС Михайло Колос, який є доповідачем у справі про термін повноважень генпрокурора, на прес-конференції після оголошення рішення.

Він підкреслив, що п'ятирічний термін повноважень генерального прокурора не може припинятися або перериватися.

"Саме ця категорія прокурорів забезпечує діяльність усієї прокуратури й у випадку дострокового звільнення з посади порушується її нормальне функціонування", - зазначив суддя.

За його словами у своєму рішенні КС підкреслює, що генеральний прокурор може бути звільнений тільки на підставах зазначених у ст.122 Конституції і ст.2 закону про прокуратуру.

Відповідно до Конституції, Верховна Рада може висловити недовіру генпрокурору, що тягне за собою його відставку з посади.

Також згідно з законом про прокуратуру, генпрокурор також може бути звільнений у випадку неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я, порушенні вимог про несумісність (посад), вступу в силу обвинувального вироку, припинення його громадянства і на підставі його заяви про відставку.

"Інших випадків для використання цього права не має ніхто", - зазначив Колос.

Відповідаючи на питання про те, яким чином обчислюється термін повноважень генерального прокурора у випадку, якщо він був звільнений, а потім поновлений на посаді за рішенням суду, Колос відповів, що в такому випадку суд поновлює генерального прокурора на посаді з моменту, коли він був незаконно звільнений.

"Генеральний прокурор буде мати право в такому випадку на відповідну компенсацію, однак термін його повноважень завершиться рівно через п'ять років", - ще раз зазначив суддя.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування