Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Дочкою" Газпрому в Україні заправлятиме "наглядач" по СНД?

Середа, 9 квітня 2008, 10:55

"Газпром" у вівторок зареєстрував в Україні свою дочірню структуру ТОВ "Газпромзбут Україна", розповіло газеті "Комерсант-Україна" джерело в російській монополії.

У найближчий четвер на засіданні Національної комісії регулювання електроенергетики планується розглянути питання видачі цій компанії ліцензії, розповів один із гравців газового ринку України.

У новій структурі, за інформацією видання, буде працювати майже весь колектив ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (50% належить НАК "Нафтогаз України" і 50% "РосУкрЕнерго", у якій у "Газпрому" теж 50%). Усього в ЗАТ працює порядку 60 осіб.

Однак керувати новою компанією буде не голова "УкрГаз-Енерго" Ігор Воронін, "а нова людина, яку надішле "Газпром" із Москви", пише газета.

У "Газпромі", "УкрГаз-Енерго" і "Нафтогазі" у вівторок не змогли уточнити, хто саме очолить ТОВ. Однак джерело "Комерсанта" у російській монополії розповіло, що очолить нову структуру Анатолій Підмишальський – начальник управління "Газпрому" з роботи з країнами СНД.

Підмишальський останнім часом був ключовим переговірником з Україною з боку монополії, зазначає видання.

Прямий допуск "Газпрому" на внутрішній газовий ринок України був однією з ключових умов врегулювання конфлікту Москви і Києва навколо постачань газу. При цьому "УкрГаз-Енерго" має бути ліквідоване, говориться в статті.

У четвер, 10 квітня, у "Газпромі" повинні відбутися переговори з керівництвом НАК "Нафтогаз України", у ході яких сторони планують підписати Доповнення до угоди про розвиток відносин у газовій сфері від 12 березня, зазначає газета.

За її інформацією, уже досягнута попередня домовленість про те, що українська сторона дасть гарантії оплати 55 млрд куб. м газу в 2008 році, а "Газпром" погодиться з умовами "Нафтогазу".

Як розповіло джерело, близьке до української делегації, в основу доповнень покладено протокол, затверджений Кабінетом міністрів у середині березня. У ньому було декілька принципових змін у схемі постачань газу. "Газпром збут Україна" має право реалізовувати не більше 7,5 млрд куб. м газу на внутрішньому ринку (у варіанті угоди від 12 березня, розробленому "Газпромом", - "не менше 7,5 млрд куб. м").

Джерела "Комерсанта" в "Газпромі" кажуть, що якщо українська делегація не привезе в четвер фінансові гарантії оплати і не буде легалізована діяльність "Газпром збут Україна", то буде збережено колишню схему імпорту газу з посередниками "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго".

Однак у "Нафтогазі" запевняють, що з "фінансуванням проблем немає й у разі потреби гарантії будуть".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування