Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Світ дорікнув уряду України за расову дискримінацію

П'ятниця, 11 липня 2008, 08:58

Правозахисна організація Міжнародна Амністія вимагає від українського уряду офіційно визнати наявність в Україні расової дискримінації та вжити заходів з її подолання й захисту потенційних жертв відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Такі вимоги пролунали в четвер у Києві на презентації доповіді правозахисної організації "Міжнародна амністія".

Автори доповіді зазначають, що українська держава не дотримується зобов’язань щодо захисту від дискримінації всіх, хто живе на її території, передає "Німецька хвиля".

"Міжнародна Амністія" стурбована зростанням в Україні кількості нападів на іноземців, а також представників етнічних і релігійних меншин на тлі браку адекватної відповіді з боку офіційних органів.

У доповіді сказано, що від початку 2008 року лише у Києві були убиті 4 іноземці, напади на яких були спровоковані їхнім темним кольором шкіри, передає "Бі-Бі-Сі".

Загалом в Україні за цей рік, за даними "Міжнародної амністії", зареєстровано близько 30 серйозних расистських нападів – більшість людей, які зазнавали нападів, були африканського або азійського походження. Об'єктами расистських нападів також часто стають цигани, євреї та єврейські будівлі.

Більше того, повідомляється, що українські "бритоголові" ("скінхеди") намагаються копіювати дії подібних груп у Росії та обмінюються досвідом з російськими ультранаціоналістами щодо того, як чинити напади і втікати від міліції.

Директор програм "Міжнародної амністії" в Європі та Центральній Азії Ніколя Дакворт впевнений, що "кожен, хто інакше виглядає, може стати жертвою нападу чи перевірки документів міліцією на расистському ґрунті". А українські чиновники піддають вихідців з Азії та Африки дискримінації за расовою ознакою.

Українська влада не може собі дозволити далі ігнорувати "ксенофобію та соціальні забобони", наголосив Дакворт.

Особливо турбує правозахисників відсутність відкритої офіційної статистики нападів з расистських причин, зазначила дослідник організації в Україні, Молдові та Білорусі Гізер Мак Гілл.

"Не береться до уваги расистська мотивація і дуже багато таких злочинів карається як звичайне хуліганство. Прем’єр, президент та уряд мають визнати наявність расизму та засудити його прояви", - цитує Ґілл "Німецька хвиля".

Міжнародна Амністія визнає, що проблема расизму стосується не лише України, але правозахисники кажуть, що влада не сприймає проблему з належною серйозністю, а українські суди кваліфікують расистські напади як хуліганство.

Втім, міжнародні правозахисники подають як позитивну ознаку те, що представники української влади з готовністю спілкувалися з ними і "деякі представники визнають існування проблеми расизму та дискримінації".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: