Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога вже обіцяє Тимошенко перешкоди в парламенті

Понеділок, 7 липня 2008, 13:42

Схвалення Верховною Радою змін до державного бюджету на цей рік, імовірно, наштовхнеться на низку перешкод політичного, економічного й організаційного характеру.

Таке припущення висловив у понеділок керівник секретаріату президента Віктор Балога.

За його словами, оптимізм уряду щодо затвердження бюджетних коректив до парламентських канікул можна було б лише вітати, якби не існувало реальних передумов до зриву голосування з цього питання.

"Той факт, що парламентська більшість і утворений нею уряд не спромоглися ще три місяці тому привести Держбюджет до належного вигляду, вже сьогодні слід записати в графу їхніх відчутних прорахунків. Це урядово-коаліційне недбальство склало високу ціну втрат для національної економіки та мільйонів українських родин", - заявив Балога.

Він звернув увагу, що Кабмін виносить на розгляд Верховної Ради змінений бюджет, не маючи обґрунтованого аналізу макроекономічних показників.

Національний банк так і не узгодив із урядом прогнозований рівень інфляції до кінця року.

Так само немає чіткого розуміння щодо пріоритетів розподілу бюджетних видатків.

"Складається враження, що уряду важливо створити лише видимість активності в бюджетному питанні, а не домогтися ухвалення зваженого, реалістичного фінансового документа", - вважає Балога.

"Призначена на понеділок бюджетна вистава в Українському домі свідчить також і про те, що Кабмін апріорі не мав наміру корегувати статті Держбюджету за підсумками наради в Президента щодо макроекономічних показників. Отже, всі заяви уряду про те, що бюджет складений з урахуванням пропозицій Глави держави і НБУ, є лише словесною маскувальною сіткою. Це виключно урядовий бюджет", - заявив він.

Глава секретаріату також звернув увагу, що багато народних депутатів з фракцій більшості нині фізично відсутні в Києві, і тому для лідерів коаліції буде вельми складно забезпечити конституційний принцип "один депутат – один особистий голос".

"У разі провалу голосування уряд одержує громовідвід – парламент – і спокійнісінько чекає осені, аби повторити бюджетну пісню зі словами про дієвість коаліції. Однак Кабміну не варто втішатися розрахунком на те, що йому вдасться уникнути відповідальності за ганьбу з прийняттям Держбюджету. Це питання, яке треба буде якось пояснювати ледь не кожному українцю", – відзначив глава секретаріату президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування